Zorginnovatie in Nederland

De zorg is continu in ontwikkeling om nieuwe virussen, ziektes en lichamelijke klachten  te kunnen behandelen. Om deze innovaties te realiseren wordt er zorgvuldig onderzoek gedaan en hiervoor is geld nodig. In de meeste gevallen stagneert een onderzoek omdat er onvoldoende budget is. Er zijn inmiddels verschillende (online) platformen waarbij een onderzoek financieel ondersteund kan worden. Deze zogenaamde crowdfundacties vragen aan de gemeenschap om te investeren in het onderzoekruil in ruil voor bijvoorbeeld een aandeel in het bedrijf. Hieronder zijn twee verschillende zorginnovatie voorbeelden te vinden die door middel van een crowdfundactie zijn ontwikkeld.

Wat is innovatie in de zorg? Wat levert het op? Waar lopen we tegen aan? Welke organisaties / instellingen ondersteunen de innovaties? Hieronder hebben we een aantal praktische voorbeelden op een rijtje gezet om te laten zien wat zorginnovatie precies inhoudt.

LetDemBe, de track&trace app om uw dierbare naar huis te begeleiden

Een veel voorkomend probleem is dat ouderen beginnen te dementeren en daardoor regelmatig de weg naar huis kwijt raken. Met behulp van deze applicatie op uw telefoon of tablet, is het mogelijk om de exacte locatie op afstand in te zien en daardoor hem of haar naar huis kan dirigeren. Je kunt zelf aangeven welke  personen toegang krijgen tot de locatie van deze persoon. Dit kan bijvoorbeeld een zoon of dochter zijn maar zou ook de mantelzorger kunnen zijn. Met een simpele druk op de knop krijg je toegang tot de locatie en kan je contact opnemen om hem of haar te begeleiden naar de woning.

Even tussendoor..

Bezig met zorginnovatie? Dan geeft het cappuccino-model je praktische handvatten en voorbeelden. Hoe pak je zorginnovatie aan? Welke valkuilen kun je verwachten? Een must-have voor elke zorgprofessional. Bestel het boek nu op Bol.com.

Bestel het boek nu via Bol.com

MijnParkinsoncoach

Parkinson is een neurologische ziekte waar simpele dagelijkse handelingen de grootste moeite kost. Met behulp van de MijnParkinsoncoach app krijgt de patiënt kennis hoe je hier mee om kunt gaan maar daarnaast krijgt de patiënt ook meer inzicht in de periodieke gezondheidschecks en het persoonlijk zorgplan.

Deze applicatie voor op de telefoon en tablet biedt daarnaast ook de mogelijkheid om een berichtje te sturen naar een neuroloog of parkisonverpleegkundige waardoor vragen vakkundig worden beantwoordt.

Zorginnovatie, de toekomst

Met de sterke ontwikkeling op smartphone gebied zien we steeds meer applicaties in de zorgsector opkomen. Naar alle verwachting zullen we deze trend de komende tijd voorlopig terugzien in de innovaties op zorggebied. Slimme en gemakkelijke oplossingen zullen de boventoon gaan voeren naast robotica en big data. Ook zien we dat bedrijven die zich hier op focussen terug komen in de lijsten van meest innovatieve bedrijven.

Innovatie in de zorg door het Cappuccino Model – Praktische tips en aanpak voor innovatie in de zorg.