Zo voorkom je op vernieuwde wijze dataverlies

Veel bedrijven hebben geen flauw idee wat de gevolgen kunnen zijn van dataverlies. Uit een onderzoek van Gartner is echter gebleken dat meer dan 40% van de bedrijven dan direct failliet gaat. We hebben het dan wel over een groot dataverlies, zoals door een stroomstoring. Kortom dataverlies kan dus grote effecten hebben voor een bedrijf. Gelukkig kun je zelf veel dingen doen om dit te voorkomen. We geven je vijf methodes en tips om dataverlies te voorkomen.

Bescherm de cloud

Data opslaan op tape is lang niet altijd een slimme keuze meer. Vaak rouleren deze tapes te lang, waardoor er veel data verloren gaan. Ook kost het vaak veel tijd om de data terug te zetten. En al die tijd is je netwerk down en zijn je medewerkers niet productief. De cloud is één van de nieuwere methoden om je data op te slaan. Ideaal want zo zijn je data overal toegankelijk en bovendien ook brandveilig. Nadelen zijn de kwetsbaarheid, beperkte opslagcapaciteit en de tijd die het kost om een back up te maken. Wanneer je je data in de cloud opslaat, moet je daarom van dataveiligheid een top prioriteit maken. Eventueel kun je je data ook opslaan bij een externe partij die dit allemaal goed geregeld heeft.

Classificeer je data

Zo’n vijf tot tien procent van alle data in je bedrijf zijn in het afgelopen half jaar aangemaakt of gebruikt. Deze bestanden moeten na een probleem direct weer beschikbaar zijn. Dit betekent dat je je data moet classificeren, oftewel indelen in categorieën. Deze recente data moet je ook real time back uppen. Zo ben je als organisatie snel weer productief bij een probleem.

Test het terugzetten van back ups

Downtime kost je bedrijf handenvol geld. Jaarlijks verliezen Nederlandse bedrijven meer dan drie miljard aan downtime. Essentieel bij goed datamanagement is dus om je systeem zo snel mogelijk weer operationeel te krijgen. Vaak blijkt dat het terugzetten van back ups niet wordt getest. Zeker bij cloud back ups kan een data recovery lang duren. Simuleer daarom af en toe een noodsituatie en test dan hoe lang het duurt voordat iedereen weer aan het werk kan. Gaat het toch mis? Dan helpt een expert zoals data recovery Nederland je om je data snel en vakkundig te recoveren.

Goed beheer van encryptiesleutels en digitale certificaten

Een nieuw fenomeen bij dataverlies is het slechte beheer van encryptiesleutels en digitale certificaten. Maar liefst 80% van de bedrijven maakt hier gebruik van, maar heeft onvoldoende kennis over het beheer. Uit onderzoek is gebleken dat in totaal 40% van deze bedrijven hierdoor al te maken heeft gehad met dataverlies. Dit komt door gebrekkige controleprocedures, gebruik van wachtwoorden door dezelfde persoon en kennis van sleutels bij één persoon. Er moet meer aandacht worden besteed aan controle op vitale procedures en scheiding van verantwoordelijkheden.

Dataverlies door warmte

Misschien wat minder bekend; maar ook door warmte kan dataverlies ontstaan. Op warme dagen is er 50% meer dataverlies dan op andere dagen. Harde schijven zetten dan namelijk uit door de warmte, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Houd de ruimte waarin je computer staat daarom koel en droog en plaats een speciale harde schijf ventilator.