Zo houd je cybercriminelen buiten de deur van je organisatie

Cybercriminelen zijn constant op zoek naar kwetsbaarheden in de IT structuur van een bedrijf. Door geavanceerde systemen in te zetten, proberen ze op ieder moment van de dag kwetsbare doelen te identificeren. Daar worden ze steeds beter in; de afgelopen jaren is de impact van beveiligingslekken bij bedrijven steeds duidelijker en groter geworden. Denk alleen al aan de grote datalekken van Ticketmaster en Facebook de afgelopen jaren. Hoe zorg je als organisatie dat jouw gegevens en informatie geen doelwit worden van deze slimme cybercriminelen? Daar geeft specialist in IT security H&R je graag advies over in dit artikel. 

Vandaag de dag is het niet genoeg om als bedrijf te investeren in een standaard netwerkbeveiliging om aanvallen te blokkeren en netwerken, gegevens en toepassingen te beschermen. Door de groeiende expertise van cybercriminelen, zijn ze altijd een stapje voor. Als bedrijf kun je een belangrijke rol spelen in het bestrijden van cybercriminaliteit. Speel in op de trends van cybercriminaliteit. Dit doe je door de volgende tips te implementeren: 

  1. Zorg dat je werknemers proactief meedenken

Leid je medewerkers op en leer ze alles te over cybersecurity. Een groot deel van de datalekken en digitale diefstallen vinden plaats door het onzorgvuldig handelen van eigen werknemers. Zorg ervoor dat je werknemers bewust zijn van de gevaren. Ze hebben een groot aandeel in het creëren van gaten (natuurlijk per ongeluk) voor cybercriminelen. Laat al je werknemers opleiden door een professional, zodat ze de do’s en don’ts rondom cybercriminaliteit weten. 

Een van de dingen die je je werknemers kunt aanleren, is dat ze gebruik moeten maken van sterke wachtwoorden. Dit klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar grotendeel van de werknemers gebruikt nog wachtwoorden als ‘welkom2019’ of ‘Hallo123’. En daar zijn cybercriminelen maar al te blij mee; in enkele seconden kunnen ze deze wachtwoorden namelijk kraken. Verplicht je werknemers een moeilijk en sterk wachtwoord te gebruiken; een wachtwoord met hoofdletter, niet bestaand woord, kleine letters, cijfers en symbolen, zoals &, * of @. Vinden je werknemers het lastig een moeilijk wachtwoord te verzinnen? Gebruik dan een wachtwoordgenerator. Deze kan je helpen om sterke wachtwoorden te maken. 


2. Zorg voor een een team met professionals met kennis, vaardigheden en ervaring

Creëer een team met cybersecurity professionals met kennis, vaardigheden en actuele ervaring op het gebied van cybercriminaliteit. Deze specialisten weten precies welke bedreigingen, exploits en aanvallen er zijn en welke een gevaar vormen voor het huidige IT systeem van je bedrijf. Zo kun je inspelen op de eventuele kwetsbaarheden en van tevoren al maatregelen treffen. 

Een van die maatregelingen kan zijn dat je regelmatig back-ups van je zakelijke data moet maken. Mocht het toch het geval zijn dat je wordt aangevallen door een cybercrimineel, kun je altijd verder werken, omdat je geen tot nauwelijks data bent verloren. Er zijn verschillende opties om een back-up te maken. Zo kun je ervoor kiezen een harde schijf te gebruiken, maar kun je ook de keuze maken je data op te slaan in de cloud.

3. Doe het niet alleen

Er is niemand die cybercriminaliteit in zijn of haar eentje op kan lossen; iedereen moet hierin zijn eigen rol pakken. Schakel een bedrijf in dat gespecialiseerd is in IT security. Goede IT security is onmisbaar geworden bij het inrichten van een IT omgeving of IT infrastructuur. Cybercriminelen mogen geen kostbare informatie stelen. Als er geen IT security partner wordt ingeschakeld, blijkt dat bedrijven vaak tekort schieten op dit gebied. Door samen te werken met de beste IT security partners zorg je ervoor dat de data van je bedrijf te allen tijde veilig is. Door de ervaring van een IT security bedrijf, is dit bedrijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van IT beveiliging. 

Doordat deze bedrijven extra aandacht geven aan het creëren van slimme beveiligingen op het gebied van information security, neemt de security awareness binnen jouw organisatie toe. Hierdoor zal iedereen een extra oogje in het zeil houden en een melding maken bij een verdachte situatie. Daarnaast nemen IT security bedrijven preventieve maatregelen en stellen ze de data veilig via een uitgebreid data back-up plan. Het functioneren van de IT omgeving van je bedrijf wordt 24/7 gemonitord, waardoor potentiële problemen op tijd en proactief kunnen worden opgelost. 

H&R is één van de beste partners op het gebied van IT security. Wij hopen dat je met deze drie tips de cyberbeveiliging van je bedrijf beter zult uitvoeren, en cybercriminelen buiten de deur houdt. Heb je vragen op het gebied van cybercriminaliteit of kunnen we je ergens anders mee helpen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij denken graag met je mee over een veilige IT omgeving voor iedereen.  

Dit artikel is mogelijk gemaakt door HenR.