Waarom is Wikipedia succesvol?

Regelmatig nemen we grote bedrijven en websites onder de loep. Ditmaal zal de volgende vraag worden geanalyseerd: Waarom is Wikipedia succesvol?

Andere cases zijn WordPress, Andriod, Hyves, kunstmatige intelligentie en Virtual reality.

Waarom is Wikipedia succesvol?

Wikipedia is enorm gegroeid de afgelopen 15 jaar. Tegenwoordig is het de grootste bron van kennis op het internet, en dat is te zien in de bezoekersaantallen. Het is de 13e meest bezochte website ter wereld (op 1 staat Google).

Concurrenten zijn vrijwel allemaal verdwenen net zoals de geprinte versies van encyclopedieën. Een concurrent van is het gerenommeerde Brittanica, echter gebruiken zijn een betaalde versie van hun encyclopedie. Dit heeft ervoor gezorgd dat hun marktaandeel erg is gedaald. Een andere concurrent is Quora, deze website gebruikt de aanpak dat mensen vragen kunnen stellen die beantwoord worden door andere mensen. Het succes van Quora valt (nog relatief) tegen, dit komt met name omdat mensen moeten wachten voordat ze antwoord hebben op hun vraag. Mensen zijn direct op zoek naar antwoorden. Echter over tijd zal Quora ook steeds groter worden in de informatievoorziening.

Concluderend kunnen we stellen dat Wikipedia de dominante speler is in de kennisindustrie, en zij zijn een goed voorbeeld van businessmodel innovatie?

Is Wikipedia open source?

Als we de online encyclopedie goed onder de loep nemen zien we dat het andere kenmerken heeft dan traditionele open source software zoals WordPress. Wikipedia is een open source beweging waar individuen hun kennis kunnen toevoegen aan de encyclopedie. Door deze kenmerken noemen we de encyclopedie geen open source beweging, maar een open content beweging.

Open source kan worden gedefinieerd als de vrije en open creatie, verandering en distributie van goederen (met name software). Door de bijdrages van grote hoeveelheden mensen wordt het systeem steeds aangepast en verandert. Een voorbeeld van een open source systemen zijn Linux, Apache en Firefox.

Als we kijken naar de online encyclopedie zien we dat mensen niet de technologie kunnen aanpassen maar enkel de berichten op de website. Dit gaat door middel van de Wiki-technologie, hiermee wordt het mogelijk om gemakkelijk pagina’s toe te voegen.Dus een antwoord op het de vraag: waarom is wikipedia succesvol ? Iedereen kan heel gemakkelijk pagina’s toevoegen en zijn kennis delen.

De ontwikkelingen

Wikipedia is eigendom van de WikiMedia Foundation Inc. Belangrijk om te weten is dat het een stichting is en dus geen winstoogmerk heeft. Dit is erg belangrijk om bijdrages van mensen te kunnen veiligstellen. Wanneer WikiMedia een commerciële partij was geweest is het goed mogelijk dat mensen minder geneigd zijn om bij te dragen aan de online encyclopedie. Dit heeft te maken met het feit dat mensen niet willen dat een bedrijf geld verdiend door gebruik te maken van hun gratis contributies in kennis.

Actieve gebruikers zijn cruciaal om  groei en kwaliteit te kunnen garanderen. Omdat het een open systeem is, is het lastig om kwaliteit van de artikelen te kunnen garanderen. Hier heeft Wikipedia iets op gevonden. Ruim 28 miljoen vrijwilligers ook wel ‘Wikipedians’ controleren artikelen op kwaliteit en betrouwbaarheid. Sommige artikelen worden dan ook aangepast door middel van de Wiki-technologie.

Waarom is Wikipedia succesvol? Onder andere door de structuur van het moederbedrijf. Een commerciële partij had het waarschijnlijk nooit voor elkaar gekregen om op deze schaal kennis op te bouwen en te delen.

Continue innovatie bij Wikipedia

Wikipedia is meer dan een informatieve website. Het kan worden gezien als een platform waar informatie wordt gedeeld op een wereldwijde schaal. Een constante wisselwerking tussen mensen die bijdragen, organisaties en critici zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de online encyclopedie nooit stil staat.

Hoewel Wikipedia niet erg is veranderd qua looks in de afgelopen tien jaar wordt de website constant bijgewerkt en verbeterd. Voorbeelden hiervan zijn het snelle bijwerken van artikelen en een uitgebreide zoekfunctie. Een antwoord op de vraag; Waarom is wikipedia succesvol ? Door continue verbetering en innovatie.

Hoe verdiend Wikipedia geld?

Om de website te kunnen bekostigen wordt er gebruik gemaakt van publieke inzamelingsacties. Elk jaar zijn deze te vinden op de website waarin aangedrongen wordt om een klein bedrag te doneren om zo de kennis voor iedereen beschikbaar te houden.

Andere grote sponsoren dragen ook bij aan het bedrag wat nodig is om Wikipedia in de lucht te houden. Vanaf juli 2014 accepteert Wikipedia ook Bitcoin donaties wat ervoor gezorgd heeft dat de inkomsten stegen naar ruim 77 miljoen.

Een businessmodel verteld hoe een organisatie waarde creëert en deze waarde beschikbaar maakt voor zijn klanten. Het business model  van Wikipedia heeft niet de insteek om winst te maken maar bestaat puur om kosten te kunnen dekken. De inkomsten van Wikipedia zijn wel hoger dan de uitgaves maar deze reserves worden gebruikt om toekomstige kosten te kunnen dekken, zoals een nieuwe infrastructuur voor de website, servers en administratieve kosten.

Hoeveel geld kan Wikipedia verdienen als het advertenties laat zien?

Het is natuurlijk voor zichzelf sprekend dat ze enorm veel geld kan verdienen wanneer het advertenties op de website zou laten zien. Verschillende mensen hebben geprobeerd om uit te rekenen wat Wikipedia zou kunnen verdienen op basis van bezoekersaantallen.

De totale verdienste zijn geschat op miljoenen per maand tot zelfs twee honderd miljoen per maand. Wanneer Wikipedia hiervoor zou kiezen zal dit leiden tot een enorme daling in de bezoekersaantallen en ontevreden Wikipedians aangezien zij vrijwillig de website onderhouden. Wikipedia zegt niet dat het nooit zou adverteren op haar website, het is mogelijk dat in de toekomst reclames verschijnen op Wikipedia.

Conclusie

Wikipedia is en was een innovatie in de industrie van encyclopedieën. Hun aanpak dat kennis voor iedereen beschikbaar moet zijn heeft zijn vruchten afgeworpen.

Wikipedia is kenmerkend als een open content beweging waarbij individuen de mogelijkheid hebben om zelf hun kennis bij te dragen aan de website. Wikipedia verdiend geld door middel van donaties en grote sponsoren zoals Apple en Google. Door continue innovatie wordt de website steeds gebruiksvriendelijker en wordt de kwaliteit van artikelen steeds beter.

Kortom, Wikipedia is een voorbeeld van een succesvolle innovatie. Het algemeen open stellen van kennis zorgt voor weinig weerstand bij mensen, hierdoor adopteren zij deze manier snel en gemakkelijk. Omdat concurrenten buitenspel niet kunnen bijbenen en zelf continue te verbeteren zijn zij de dominante speler op de markt.