Wetgeving en kunstmatige intelligentie

Er zijn nu nog geen wetten en regels over kunstmatige intelligentie, maar als het aan het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) ligt moet hier snel verandering in komen. Het EESC heeft de Europese Commissie namelijk geadviseerd een eerste stap te zetten in de juiste richting. Wetgeving en kunstmatige intelligentie, een lastig onderwerp maar essentieel.

Flinke groei voor kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, ook wel artificiële intelligentie of AI genoemd, heeft in een korte tijd een flinke groei doorgemaakt. De omvang van de markt voor kunstmatige intelligentie bedraagt op dit moment 665 miljoen dollar. Naar verwachting zal de omvang van de AI markt toenemen tot 38,8 miljard dollar in 2025. Deze opmars is mooi, maar brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Als de markt van kunstmatige intelligentie zo groot wordt in een korte tijd, moeten er namelijk wel wetten en regels voor de markt worden opgesteld. Echter is wetgeving en kunstmatige intelligentie nog ver van elkaar verwijderd.

Een ethische code voor kunstmatige intelligentie

Het EESC benadrukt dat de Europese Unie ervoor moet zorgen dat kunstmatige intelligentie ethisch verantwoord wordt ingezet en dat het onze veiligheid, privacy en autonomie niet in gevaar brengt. Hier is een goed en streng beleid voor nodig, op Europees niveau. Het EESC pleit voor Europese normen om kunstmatige intelligentie te controleren. Deze normen zijn er nu al voor bijvoorbeeld voeding en huishoudelijke producten. De normen zouden specifiek voor AI opgesteld moeten worden. Zeker omdat kunstmatige intelligentie langzamerhand overal in gebruikt wordt, zelfs in de huiskamer.

Ook moet er volgens het EESC een ethische code komen die garandeert dat kunstmatige intelligentie systemen onze mensenrechten en menselijke waardigheid niet aantasten. Met deze ethische code moeten mensen de garantie hebben dat ze altijd de controle over machines blijven behouden. Volgens Elon Musk van Tesla is dit absoluut noodzakelijk. Hij noemde AI een tijdje geleden zelfs de grootste bedreiging voor de mensheid. Het is geen zekerheid dat Europese wetten en regels ons kunnen beschermen als de dreiging inderdaad zo groot is, maar een goede wetgeving is in ieder geval noodzakelijk. Wetgeving en kunstmatige intelligentie is een lastig gebied, het is namelijk moeilijk vast te stellen hoe de technologie zich zal ontwikkelen.

Wetgeving en Kunstmatige intelligentie, een focus gebied

Het EESC heeft elf domeinen aangeduid, waarbinnen kunstmatige intelligentie voor bepaalde maatschappelijke uitdagingen kan zorgen of op dit moment al zorgt. Enkele domeinen zijn veiligheid, privacy, arbeid en ethiek. Het is nu aan de Europese Unie om wetten en regels op te stellen, om deze elf domeinen te beschermen.

De EU is druk bezig nieuwe wetten te formuleren, niet alleen met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Zo worden er ook wetten gemaakt met betrekking tot robotica en domotica. In februari pleitte het Europees Parlement er nog voor robots uit te rusten met een kill-knop. Met deze knop kunnen robots in noodgevallen worden uitgeschakeld. Wat de wetgeving voor kunstmatige intelligentie precies in gaat houden, is nog niet bekend. Wel is het duidelijk dat er duidelijke wetten en regels nodig zijn en de Europese Unie hard moet gaan werken om de wetgeving rond AI rond te krijgen. Dit is lastig omdat de ambtenaren in Brussel vaak kennis missen omtrent AI.