De Wereld van Innovatie financiering

Wat is innovatie nu eigenlijk precies en wat gebeurt er allemaal in de wereld van innovatie financiering? Laten we een paar voorbeelden noemen waarbij innovatie de naam eer aandoet:

Ultra Light vliegen met Kitty Hawk

Kitty Hawk staat voor velen bekend als de plek waar de gebroeders Wright experimenteerden met de Flyer en waar ze op 17 december 1903 hun eerste vlucht maakte. Maar Kitty Hawk is ook de naam van een luchtvaartbedrijf dat als missie heeft om personal flights mogelijk te maken voor iedereen. Mede dankzij de financiële steun van Google mede-oprichtiger Larry Page hebben ze een volledig nieuw en elektrisch vliegtuig ontworpen. Het is een éénpersoonsdrone geworden die door de Amerikaanse luchtvaart autoriteit FAA goedgekeurd is onder de ultralight category. De Kitty Hawk Flyer is alleen geschikt voor vluchten boven water en in het buitengebied. Een werkend prototype is onlangs gepresenteerd. Naar verwachting zal eind 2017 de eerste versie in de verkoop gaan. Deze innovatie zorgt ervoor dat zelf vliegen voor de grote massa beschikbaar wordt.

Domotica voor iedereen toegankelijk

Een ander voorbeeld is de recent overleden Chriet Titulaer. Hij was vooral bekend om zijn opmerkelijke verschijning, maar één van zijn grootste successen was het huis van de toekomst. In 1989 presenteert Titulaer zijn project: het huis van de toekomst. Dit huis was 7 jaar open voor het publiek en trekt in deze periode 3,5 miljoen bezoekers. Doel was om gewone burgers een idee te geven hoe slimme technologie toegepast kan worden in het dagelijks leven. Ook wel domotica genoemd: slimme alarmsystemen, apparaten die met elkaar communiceren. Ruim 25 jaar later staan we aan de vooravond van de doorbraak van domotica voor iedereen. Er werden eerst vooral losse apparaten slim gemaakt, maar nu worden deze ook steeds meer aan elkaar gekoppeld voor nog slimmere toepassingen en groter gebruikersgemak.

Innovatie financiering

Innovatie en vernieuwing is van alle tijd; of dat het nu de Flyer van de gebroeders Wright is, of de nieuwste domotica systemen. Voorheen waren innovaties gericht op de grote massa maar nu staat het individu centraal. Innovatie gaat snel. Dit betekent ook dat ondernemers hier steeds sneller op in moeten kunnen spelen. Innovatie zit niet alleen in fysieke producten maar ook in dienstverlening zoals financiering. Voorheen was financiering een bancaire aangelegenheid, echter door strengere regels en/of afgenomen vertrouwen in banken door ondernemers, wordt vaak gekozen voor alternatieve manieren van financieren of een hybride vorm (stapelfinanciering). Een aantal financieringsvormen die gecombineerd kunnen worden zijn business angels, crowdfunding, factoring, converteerbare leningen, bulletleningen en participaties. Daarnaast wordt weliswaar in mindere mate ook nog steeds gebruik gemaakt van de klassieken bancaire leningen.

Op allerlei vlakken begeven ondernemers zich in een steeds sneller veranderende wereld en concurreren steeds vaker op mondiaal niveau. Het heeft grote impact op ondernemers en het ondernemingsklimaat, dit vergt een groot aanpassingsvermogen. Ondersteuning kan men goed gebruiken, dus schroom vooral niet om samen te werken en daardoor innovatie naar een hoger plan te tillen!

Door Tom Leijten, consultant De Breed & Partners, adviesbureau voor innovatie financiering