Wat is een Octrooi en wat kun je ermee?

Wanneer er een echte innovatie is, is een octrooi een logische volgende stap. Maar wat is een octrooi? Een octrooi geeft exclusief eigendomsrecht op een uitvinding. Een ander woord voor een octrooi is een patent. Beide woorden hebben dezelfde betekenis en worden door elkaar gebruikt. Laat je dus niet verwarren, het betekent hetzelfde.

Wat is een Octrooi?

Een octrooi is een bewijs dat door de overheid uitgegeven wordt waarmee exclusief recht gegeven word op een bepaalde uitvinding. De octrooihouder is dan de enige die een bepaalde techniek of bepaald product mag maken, gebruiken, doorverkopen, verhuren of op voorraad mag hebben. Het zorgt er dus voor dat een octrooihouder een monopolie krijgt op een bepaalde techniek of product. Vaak is de maximale looptijd van een octrooi 20 jaar, het octrooi dient dan wel elk jaar te worden verlengd. Nadat de 20 jaar is verlopen komt de techniek / product vrij en kan iedereen deze gebruiken zonder consequenties. Aan het aanvragen van een octrooi zitten kosten verbonden, daarnaast wordt de informatie ook publiekelijk gemaakt en is dus voor iedereen zichtbaar.

Wanneer krijg je een octrooi?

Om een octrooi te verkrijgen zijn er een aantal eisen waaraan de uitvinding moet voldoen. Deze eisen bestaan om te voorkomen dat op alles een octrooi komt en alles dus beschermt is ook al is het niet compleet vernieuwend. Wat zijn de eisen voor een octrooi?

  1. Nieuwheid – De uitvinding moet compleet nieuw zijn. Dit betekent dat er nergens ter wereld hetzelfde bekend moet zijn. Dit is de eerste belangrijke eis van een octrooi
  2. De uitvinding moet inventief zijn – Dit bekent dat de uitvinding wat moet toevoegen en niet voor de hand moet liggen. Wellicht een vage eis maar het houdt min of meer in dat het niet voor een expert voor de hand moet liggen
  3. Toepasbaar – De uitvinding moet daadwerkelijk gemaakt kunnen worden.

Conclusie

Wat is een octrooi? Een octrooi is dus bescherming voor een uitvinding. Het bied veel voordelen, zo is het mogelijk partijen te vervolgen die zonder toestemming jouw uitvinding gebruiken of namaken. Een octrooi is vaak een groot onderdeel van succesvolle productinnovaties. Een nadeel van een octrooi is dat de informatie van de uitvinding openbaar wordt. Concurrenten kunnen dus zien wat jij hebt gepatenteerd en weten dus op die manier wat jouw innovaties kunnen worden. Daarnaast kost het handhaven van jouw recht ook geld. Denk aan advocaten en procedures die gestart moeten worden tegen partijen die inbreuk maken op jouw recht. Besef dus goed wanneer er ergens een octrooi op rust dit wettelijk beschermd is.Lees meer over octrooien, zoals de kosten van het aanvragen van een octrooi. Wat is een octrooi, en wat zijn tactieken hoe octrooien gebruikt kunnen worden door multinationals.

Praktische tips en handvatten voor het beschermen van jou intellectueel eigendom.