Wanneer is een product of dienst innovatief?

Jaarlijks worden er duizenden nieuwe producten en diensten gelanceerd in Nederland.  Niet al deze producten en diensten kun je innovatief noemen. Zo is de lancering van een nieuwe smaak frisdrank toch echt anders dan een Internet of Things oplossing wat via Blockchain gerealiseerd wordt. Maar wanneer is een product of dienst innovatief?

3 eisen volgens het RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt 3 eisen aan een product of dienst om het innovatief te noemen. Zij gebruiken deze 3 eisen om vast te stellen of een start-up bijvoorbeeld recht heeft op een subsidie. Het gaat om de volgende 3 eisen:

  1. Het product of dienst nieuw is voor Nederland;
  2. Er is sprake van een nieuwe technologie bij productie, distributie of marketing;
  3. Er is sprake van een innovatieve organisatorische opzet en werkwijze.

Wanneer een dienst of product aan één van de bovenstaande eisen voldoet noemen we het innovatief. De bovengenoemde eisen stroken overigens met de definitie van innovatie: Succesvolle (commerciële) implementatie van creatieve ideeën door een organisatie of persoon. Creatieve ideeën kunnen bijvoorbeeld uitmonden in de ontwikkeling van een nieuwe technologie, andere manier van werken of een product of dienst die nog niet eerder bekend is in Nederland.

Hoe toets je of een product of dienst innovatief is?

Nu de eisen waaraan een product of dienst moet voldoen om innovatief genoemd te worden bekend zijn kun je zelf ook de producten herkennen in het dagelijks leven. Een IoT oplossing zoals bij de Gemeente Haarlem is innovatief te noemen omdat het een nieuwe technologie is die nog niet eerder in Nederland gebruikt is voor die doeleinden. De lancering van een nieuwe generatie elektrische fietsen is minder innovatief. Het product zelf is al bekend in Nederland en heeft daarom meer weg van een incrementele innovatie. Wanneer je een interessant product of dienst ziet ga dan na of het écht nieuw is in Nederland, welke technologie er achter zit en of het op een nieuwe manier in de markt is gezet. Een goede manier om te checken of er een nieuwe technologie of manier van werken achter zit is door te kijken of er een patent is aangevraagd.

Heb jij voorbeelden of een product of dienst innovatief is? Laat het weten in een reactie.