Waar moet je op letten bij het kopen van audiokabels?


Steeds meer mensen kopen tegenwoordig een audio-installatie. Dit apparaat kun je aansluiten op jouw televisie, waardoor je voortaan tv kijkt met nog beter geluid. Daarnaast kun je een radiozender afspelen op dit apparaat. Moderne audio-installaties kun je zelfs verbinden met jouw smartphone, waardoor je er bijvoorbeeld muziek op af kunt spelen via Spotify. Heb je de installatie voornamelijk gekocht om het geluid van de televisie op af te spelen? Dan moet je deze apparaten met elkaar verbinden. Hier heb je een audiokabel voor nodig. Als deze kabel niet is meegeleverd, moet je er zelf eentje kopen. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het kopen van een audiokabel.

Soort kabel
Audiokabels zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Als je jouw zoektocht begint op het internet, ontdek je dit snel genoeg. Dit is eveneens het geval als je een fysieke winkel binnenloopt waar ze deze kabels verkopen. Sommige mensen kopen lukraak een kabel, maar dit is niet aan te raden. Doe je dit wel? Dan is de kans groot dat je een verkeerde keuze maakt. In dat geval kun je beide apparaten alsnog niet met elkaar verbinden. Bovendien moet je een nieuwe kabel kopen.

Om te voorkomen dat je de verkeerde kabel koopt, zoek je eerst uit welke kabel je moet hebben. Soms staat dit vermeld in de gebruiksaanwijzing, maar dit is helaas niet altijd het geval. Gelukkig is het niet bepaald lastig om te achterhalen welke kabel je nodig hebt. Als zowel de televisie als het audioapparaat relatief nieuw is, is de kans groot dat je hier een HDMI-kabel voor nodig hebt. Naast geluid kan er via deze kabel ook beeld doorgegeven worden.

Geluidskwaliteit
Weet je inmiddels welke kabel je nodig hebt om jouw televisie met een soundbar of home cinema set te verbinden? Dan schaf je mogelijk de eerste de beste kabel aan die je tegenkomt. Dit is een optie, maar wij raden het jou niet aan. Waarom niet? Omdat er verschil kan zitten in de kwaliteit van het geluid. We maken namelijk onderscheid tussen digitale en analoge audiokabels. Waarschijnlijk zoek je een kabel met een goede geluidskwaliteit. Overweeg in dat geval een optische kabel te kopen. Je kunt ook kiezen voor en coax kabel. In vergelijking met een analoge audiokabel brengen deze digitale audiokabels de nodige voordelen met zich mee. Zo is de geluidskwaliteit bijvoorbeeld vele malen beter.

Lengte van de kabel
Naast het soort kabel en de geluidskwaliteit raden wij jou ook aan naar de lengte te kijken. Kabels zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei lengtematen. Veel mensen kopen een te lange audiokabel. Dit gebeurt vooral omdat zij niet weten hoeveel lengte zij nodig hebben. Blijft er uiteindelijk een groot deel van de kabel over? Dan is dat niet bepaald handig. Meet daarom op hoe lang de kabel ongeveer moet zijn. Als je dit weet, kun je op zoek naar een kabel met een geschikte lengte.

Prijs
Als je op zoek bent naar een audiokabel, wil je hier uiteraard niet onnodig veel voor betalen. Let daarom ook goed op de prijs tijdens jouw zoektocht. Toch moet jij je niet te veel op de prijs richten. De geluidskwaliteit van goedkope audiokabels is namelijk niet altijd even goed. Wil je een goedkope audiokabel van goede kwaliteit kopen? Dan is een 3,5 mm jack misschien iets voor jou. Deze kabel kun je overigens alleen gebruiken als beide apparaten over een 3,5 mm ingang beschikken.