5 interessante voorbeelden van duurzame innovatie

Enkele decennia geleden had niemand het over duurzaamheid, maar vandaag de dag is dit wel anders. Duurzaamheid is erg belangrijk en de duurzame innovaties volgen elkaar dan ook snel op. In dit artikel beschrijven we vijf interessante voorbeelden van duurzame innovatie die onlangs zijn geïntroduceerd.

1: Een dennenappel in de fabriek

Er zijn veel papier- en kartonbedrijven te vinden in Nederland. Deze bedrijven consumeren maar liefst 2 procent van alle energie in het land. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de lucht in papier- en kartonfabrieken goed gedroogd moet worden en dit kost uiteraard energie. Nu is hier iets op verzonnen.

Met de schubben van dennenappels als voorbeeld, is er een stevige en goedkope luchtvochtigheidssensor gemaakt. Deze sensor optimaliseert het droogproces in diverse papier- en kartonbedrijven in Nederland. Een mooi voorbeeld van duurzame innovatie.

2: Voorbeelden van duurzame innovatie: Betere tandwielen

Tandwielen vind je in vrijwel ieder elektrisch apparaat terug. Er worden dan ook miljarden tandwielen over de gehele wereld gebruikt. Helaas zijn tandwielen niet altijd even efficiënt. Er gaat namelijk veel energie verloren bij het gebruik van tandwielen, zowel in de vorm van lawaai als hitte. Hier heeft Green Motion Technologies iets op bedacht.

Het bedrijf ontwikkelde nieuwe tandwielen, die op een betere manier in elkaar grijpen. In totaal werden er maar liefst 64 aspecten van de traditionele tandwiel geoptimaliseerd om dit mogelijk te maken. Niet voor niets, want de tandwielen van Green Motion Technologies ondervinden maar liefst 25 procent minder stress, produceren 25 procent minder hitte en hebben een verdubbelde levensduur.

Even tussendoor..

Excelleren met duurzame innovaties, hoe doe je dat? Het boek helpt je met duidelijke aanpakken voor duurzame productontwikkeling. Dus wil je meer weten over duurzame innovaties of ben je er nu mee bezig? Dan mag dit boek niet ontbreken.

Bestel dit boek nu op Bol.comduurzame innovatie boek

3: Een dolfijnenstaart als scheepsaandrijving

De schroef die een boot gebruikt als scheepsaandrijving, gebruikt veel energie. Het Nederlandse bedrijf O-foil heeft hier iets op gevonden. Dit bedrijf ontwikkelde namelijk een binnenvaartschip met een unieke vleugel, die op de staart van een dolfijn geïnspireerd is. De vleugel gebruikt de helft minder brandstof dan de normale schroef van een boot. Leuk om te weten: het eerste schip van O-foil vaart  momenteel al rond.

4: Een zweefvliegtuig die energie opwekt

Windmolens zijn duurzaam, maar vragen wel om een grote logistieke inspanning om ze te kunnen plaatsen. Ook zijn er veel materialen nodig om windmolens te kunnen bouwen. Daar komt nog bij dat veel mensen liever geen windmolens in hun achtertuin zien. Om het opwekken van windenergie wat gemakkelijker en dus aantrekkelijker te maken, ontwikkelde Ampyx Pwer een zweefvliegtuig dat op grote hoogte duurzame energie opwekt.

Het vliegtuigje wordt ook wel de PowerPlane genoemd en vliegt tussen de 300 en 600 meter hoog. Hier waait het flink en kan het vliegtuig dan ook veel windenergie opwekken. De logistieke inspanning van het opwekken van windenergie vermindert, er zijn minder bouwmaterialen nodig en mensen kijken bovendien liever naar een zweefvliegtuigje dan naar een stel windmolens in de achtertuin. Win-win!

5: Duurzame verlichting leasen

Veel mensen willen wel LED-verlichting gebruiken in huis, maar vinden het een grote stap om alle lampen in hun woning te moeten vervangen door LED-lampen. Hier heeft Philips iets op bedacht. Met het nieuwe dienstverleningsconcept ‘Pay per lux’ ben je als klant niet verplicht LED-lampen te kopen, maar kun je de duurzame lampen leasen. Dit betekent dat je geen aanschafkosten betaalt voor je LED-lampen, maar Philips alleen betaalt voor het daadwerkelijke gebruik. Net zoals bij andere leasevormen het geval is, blijft Philips eigenaar van de lampen. Aan het einde van de contractperiode neemt het bedrijf de gebruikte LED-lampen weer in, om deze te recyclen. Zo wordt het gebruik van LED-verlichting in huis een stuk toegankelijker. Deze voorbeelden van duurzame innovatie laten zien dat Nederland bezig is met het milieu en op inventieve wijze zoekt naar oplossingen

Ben jij andere voorbeelden van duurzame innovatie tegen gekomen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Nog even dit..

Welke kansen zie jij met duurzaam ondernemen en duurzaam innoveren? Het boek ‘Kansen en bedreigingen van Duurzaam Ondernemen’ schetsen de belangrijkste kansen én valkuilen. Bestel het boek nu op Bol.com

duurzame innovaties

Bestel dit boek nu op Bol.com