Voorbeelden van Succesvolle Startups

Er is veel aandacht voor succesvolle startups. Steeds meer kranten en websites houden zich bezig met startups doen en hoe zij met vernieuwend ideeën op de markt komen. Maar wat houdt een startup precies in? De startuponderneming is anders dan andere nieuwe ondernemingen. Dit is vanwege het vernieuwende, grensoverschrijdende idee van de ondernemer(s) van de startup. Wanneer de markt fit goed genoeg is kunnen startups snel doorgroeien tot zogenaamde scale-ups en uiteindelijk grote bedrijven. De focus op groei en doorontwikkeling komt met name door de lean startup gedachte. Heb jij zelf de ambitie om een startup bedrijf te beginnen? Hieronder vind je inspiratie van startups die al succesvol en bekend zijn geworden.

Succesvolle startups op het gebied van sociale media en entertainment

Facebook, Twitter en LinkedIn zijn zeer succesvolle ‘oude’ startups die het begrip sociale media hebben uitgevonden. Van de oprichting van Facebook is immers zelfs een film gemaakt. De bedenker van Whatsapp, Jan Koum, leidde in eerste instantie een armoedig bestaan totdat hij computerprogrammeur werd en besloot om een App te gaan maken voor statusupdates. Hierbij werd hij geholpen door zijn vriend Brian Acton, die was afgewezen bij Twitter en Facebook. Whatsapp werd gekocht door Facebook voor 19 miljard dollar. Aan de lijst van nieuwe internationale sociale media bedrijven kunnen nog Instagram, SnapChat en Pinterest worden toegevoegd. Ook wat entertainment betreft zijn er succesvolle startups, zoals Netflix, dat in 1997 was begonnen als bedrijf voor het online lenen van films, of Spotify, de succesvolle muziek streaming service. Met name deze laatste twee hebben een grote transformatie doorgaan met onder andere business model innovatie.

Succesvolle startup ondernemingen op het gebied van 3D printers en virtual reality

3D printers worden steeds verder ontwikkeld. De Nederlandse startup 3D Hubs concentreert zich op de consumentenmarkt voor 3D printen. Ook Virtual Reality wordt steeds meer toegepast in bedrijven, zoals met LucidCam, een startup voor Virtual Reality camera’s, of AltSpace, een virtual reality communicatieplatform. Ook in Nederland is er de startup VR Dining, voor virtual reality dineren en Smart2IT, een bedrijf dat virtual reality apps maakt.

Succesvolle startups in de autobranche

Tesla, de nieuwe Amerikaanse autofabrikant die elektrische auto’s maakt is een voorbeeld van een succesvolle startup in de autobranche. Martin Eberhard wilde geen sportauto kopen vanwege oorlogs- en milieuproblematiek. Toen hij de ‘tzero’ uitprobeerde, een elektrische sportauto, werd hij meteen enthousiast en samen met Marc Tarpenning combineerde hij de tzero met de Lotus Elise tot de Tesla Roadster elektrische sportauto. Ze overtuigden Elon Musk om te investeren en CEO te worden, en sindsdien heeft Tesla de autobranche veranderd. Startups op het gebied van auto’s en technologie zijn succesvol, zoals Zoox, een startup voor zelfrijdende taxi’s en Quanergy, een startup die technologie voor zelfrijdende auto’s levert aan bedrijven.

Succesvolle startup ondernemingen op het gebied van ontwikkelingshulp en duurzaamheid

Gram Power is een startup opgericht door Yashraj Khaitan en Jacob Dickinson en de eerste smart grid met zonne-energie in Indië. De Jompy Water Boiler kookt water voor maaltijden terwijl het ook bacteriën doodt voor mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De startup uit Leeuwarden HydroWashr bespaart met een speciaal apparaat veel water ten opzichte van kranen. Capacity Energy Storage is een startup die zich richt op het opslaan van duurzame energie. Boatsters is een Amsterdamse onderneming die een AirBnB is voor boten over de hele wereld. Deze startups hebben duurzame innovatie hoog in het vaandel staan  en voegen wat toe aan de maatschappij.

Succesvolle Nederlandse startups

Succesvolle startups hebben we ook in Nederland. Een goed voorbeeld hiervan is Adyen. Deze succesvolle startup maakt het mogelijk om wereldwijd betalingen te ontvangen via elk sales kanaal. Via Adyen maakt het niet uit met welke provider er betaald wordt. Dit betekent dat het voor aanbieders heel makkelijk is om betalingen te ontvangen. Adyen ondersteunt 187 verschillende munteenheden en meer dan 250 verschillende betaalmethodes. Adyen mag KLM, Airbnb en Spotify tot haar klanten rekenen.

Zelf meer leren over ondernemen en de Lean Startup methode? Het boek ‘The Lean Startup’ van Eric Ries is verplichte kost!