Voorbeelden van Mislukte Innovaties

Innovatie is natuurlijk een nobel streven, maar niet elk initiatief is even succesvol. Hier lees je 4 voorbeelden van mislukte innovatie. Zelfs de grote, bekende merken en bedrijven maken weleens een misser op het gebied van innovatie. Misschien kun je het je amper voorstellen, maar ook Apple heeft weleens een product op de markt gebracht dat jammerlijk is geflopt.

Apple Newton

In de jaren ’90 introduceerde Apple de Apple Newton. Dit was een zogenaamd ‘intelligente’ handcomputer die was voorzien van een touchscreen. Het zou dé revolutie worden in de computerwereld. Het apparaat kostte ongeveer 1.000 dollar en zou geschreven aantekeningen om kunnen zetten in een digitale versie. Helaas bleek dit niet goed te werken. Het herkennen van handschriften ging langzaam en bij het omzetten werden veel fouten gemaakt. Het apparaat werd zelfs belachelijk gemaakt in de tv-serie The Simpsons. Uiteindelijk werd de Newton uit de schappen gehaald. Volgens Steve Jobs was het misgegaan in het management, omdat ervoor was gekozen om het product op de markt te brengen voordat de technologie helemaal op orde was.

De Concorde als voorbeeld van mislukte innovatie

De Concorde kennen we allemaal nog wel. Dit supersonische vliegtuig maakte het mogelijk om binnen 3 uur van New York naar Amsterdam te vliegen. Een enorme tijdswinst voor gebruikers. Echter was er ook een groot nadeel aan de Concorde: de kosten van kerosine waren astronomisch hoog. Ook was het vliegtuig lastig te besturen en zijn er ongelukken gebeurd. In 2003 is de laatste vlucht met de Concorde gemaakt, hierna is deze uit de luchtvaart gehaald. Inmiddels zijn er weer plannen om de Concorde terug te laten komen met de nieuwe technologieën van deze tijd.

concorde mislukte innovatie

Virtual reality-bril

Nog een mislukte innovatie uit de jaren ’90: de VR-bril. Met deze bril kon je in een digitale wereld bewegen, de virtuele realiteit. De bril bleek echter slecht te zijn voor je ogen en veel mensen werden misselijk van het gebruik. Daardoor werd er uiteindelijk amper software voor de VR-bril ontwikkeld en de bril raakt in de vergetelheid. Inmiddels zijn er nieuwe versies, zoals de oculus rift. Deze hebben de technologie beschikbaar gemaakt voor het grotere publiek.

De Segway als mislukte innovatie

De Segway is eigenlijk een uitvinding voor een niet bestaand probleem. Het is de tussenweg tussen lopen en fietsen en wordt met name gebruikt door stadsgidsen en op vliegvelden. Ondanks dat de Segway nog steeds beschikbaar is, waren de voorspellingen van het succes van de Segway veel hoger. De verwachting was namelijk dat de segway op grote schaal geadopteerd zou worden door consumenten. Echter bleef dit uit, mede omdat mensen het voordeel van het product niet direct inzien. De Segway is een goed voorbeeld van een mislukte innovatie.

Laat een reactie achter

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd