Voorbeelden van Legaltech bedrijven

Legaltech bedrijven zijn bedrijven die inspringen bij regelgeving en het recht. Zij proberen de het stugge rechtsapparaat te flexibiliseren door middel van innovatie die ze implementeren in hun bedrijf. Dit fenomeen kun je tegenwoordig over de hele wereld waarnemen. Ook hier in Nederland. Zo zijn er zelfs awards die kunnen worden gewonnen door de meest innovatieve ideeën van legaltech bedrijven. Maar welke bedrijven hebben we het nu over? En wat doen voor innovatieve ideeën gebruiken ze dan? Hier volgen een aantal legaltech bedrijven uit Nederland. Nederland kent ook Fintech bedrijven, deze zijn gefocust op de financiële markt.

LegalThings

Een voorbeeld van zo een legaltech bedrijf is LegalThings. Dit kwam voort uit Firm24.nl, een webplatform waarbij ondernemers en advocaten, notarissen en accountants bij elkaar worden gebracht. Toen er werd gevraagd of mensen het softwareprogramma mochten gebruiken, is LegalThings opgezet. Die is nu de uitgever van een software die werkprocessen van advocatenkantoren kan automatiseren. Zo kan het opmaken van een contract geheel digitaal afgehandeld worden, van opstellen tot archiveren. Het bedrijf is nog geen jaar oud, maar heeft al een aantal advocaten- en notariskantoren als klant.

Ligo, het webplatform voor ondernemers

Ligo is een ander voorbeeld van een Nederlands legaltech bedrijf. Het betreft hier een webplatform die ondernemers helpt bij het op een rij krijgen van wat er allemaal moet gebeuren wanneer je personeel wilt aannemen, een samenwerking aangaat of problemen krijgt met onbetaalde rekeningen. Daarnaast kan men via Ligo ook een deskundige advocaat vinden voor de vragen waar zij mee zitten. Dit legaltech bedrijf is opgericht door iemand die eerder zelf in deze tak werkte en waarnam dat er veel vragen waren over deze onderwerpen.

Het legaltech bedrijf SignRequest

Dit bedrijf is erop toegespitst het ondertekenen van belangrijke documenten makkelijker te maken. Signrequest biedt een software programma aan waarmee dit eenvoudig kan gebeuren. Op de Amerikaanse markt zijn er al verschillende van zulke legaltech bedrijven te vinden, maar in Nederland is SignRequest de eerste. Omdat Nederlandse bedrijven toch liever zaken doen met andere Nederlandse bedrijven, zag SignRequest een gat in de markt waar ze in konden springen. Het bedrijf heeft dan ook al rond de 10.000 geregistreerde gebruikers.

En zo zijn er nog veel meer bedrijven met innovatieve ideeën die de markt aandoen. De wereld van het recht heeft over het algemeen te maken met veel regels en gebruiken en hierdoor wordt de gang van zaken op danige wijze vertraagd. Het gebruik van innovatie om alles een stuk soepeler te laten verlopen is dan ook gewenst. Met nieuwe legaltech bedrijven en nieuwe ideeën worden er steeds meer mensen gemotiveerd om mee te helpen aan het digitaliseren en verbeteren van bepaalde bedrijfstakken.