Virtual Reality, is het daadwerkelijk de toekomst?

Virtual reality maakt een enorme opmars de laatste jaren. Hoewel het voor veel mensen een nieuwe innovatie is, bestaat virtual reality al sinds de jaren ’80. In deze case wordt virtual reality onder de loep genomen. Andere cases zijn WordPress, Wikipedia en Andriod.

Waar komt virtual reality vandaan?

Virtual reality komt voor het eerst voor in de jaren ’80. Echter werd toen enkel de beleving beschreven, de techniek was nog niet ver genoeg ontwikkeld om het ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Toen in de jaren ’90 de game industrie echt op gang kwam, werd ook VR uit de ijskast gehaald. SEGA maakte de eerste echte VR bril. Ook Nintendo kwam met een virtual reality game handheld. Echter door de hoge prijs en matige game ervaring werd virtual reality geen groot doorslaand succes. In 2015 zorgde de oculus rift voor een wederopleving van de virtual reality techniek. Door een project op kickstarter kregen zijn de benodigde financiële middelen om VR op grote schaal uit te rollen en te ontwikkelen. Oculus is inmiddels gekocht door Facebook en heeft op dit moment de beste techniek.

Wat is virtual reality?

Virtual reality is een techniek die het idee wekt bij een gebruiker dat hij/zij zich daadwerkelijk in de gesimuleerde omgeving bevind. Door middel van een vr-bril wordt er een fictieve omgeving gesimuleerd. Het is mogelijk om in deze omgeving daadwerkelijk rond te kijken. Dit kan door het draaien van het hoofd. Doordat de bril afgesloten om het hoofd zit, lijkt de omgeving levensecht en bied daarmee enorm veel mogelijkheden.

Mogelijkheden met virtual reality

VR kan voor enorm veel doeleinden gebruikt worden. VR-games maken hun opmars en verwacht wordt dat de virtual reality techniek de gamewereld flink gaat verstoren met hun innovatie. Bedrijven zoals Samsung en Microsoft werken hard aan een VR bril om zo een nieuwe markt te kunnen veroveren. Naast games is het ook mogelijk om bijvoorbeeld films levensecht te maken. Hollywood is druk bezig met het maken van de eerste VR film.

VR  is niet alleen goed voor vermaak maar het kan ook zeer nuttig zijn. Denk aan levensecht oefenen voor medici. De verwachting is dat VR over enkele jaren een normaal hulpmiddel zal zijn bij veel opleidingen. Op deze manier is het mogelijk om gemakkelijker en vaker te oefenen met bepaalde handelingen zoals operaties. Daarnaast kan het ook helpen bij verwerking van traumatische ervaringen, een VR omgeving kan een patiënt helpen om een situatie te herbeleven. Op deze manier kunnen psychologen beter begrijpen wat een patiënt doorgaat.

Niet alleen voor de consument is VR interessant, het biedt ook mogelijkheden voor overheden. Zo kan bijvoorbeeld defensie ook gebruik maken van VR voor training en in de verre toekomst voor het gebruiken in oorlogssituaties. Klinkt misschien raar, maar VR is een eerste stap naar cyborgs zoals we die kennen uit films. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos met de nieuwe techniek. Ook al is het geen innovatie van de laatste jaren, de hedendaagse techniek maakt het mogelijk om het idee een daadwerkelijke innovatie te maken.

Virtual reality & de toekomst

Gaat VR een belangrijke rol spelen in onze toekomst? Ja. De toepassingen die geschetst zijn in dit artikel zijn slechts het begin. De startups die zich richten op VR schieten de grond uit. Het is een kwestie van tijd voordat virtual reality overal in terug te vinden is.