Het succes van Android uitgelegd
Zo nu en dan worden grote bedrijven en producten geanalyseerd op innovatie. Dit keer zal het succes van Android geanalyseerd worden. De voor en nadelen zullen besproken worden en er wordt uitgelegd waarom Android succesvol is. Andere voorbeelden van cases zijn WordPress en Wikipedia, Hyves en kunstmatige intelligentie
Succes van Android
De introductie van Google’s Open Source Mobile Operating System is van invloed op de markt op verschillende manieren. In de eerste plaats heeft het de leidende positie van Symbian en iOS uitgedaagd door middel van het verstrekken van een product in elk segment van de markt.
Hierdoor werd Android snel de marktleider. De markt voor smartphones groeit met sprongen waardoor het moeilijk is om het effect van Android hierop lastig is in te schatten.
Redenen voor deze groei zijn onder andere het dalen van de prijzen van smartphones, verbeterde functionaliteit en lagere kosten voor data-abonnementen. De laatste kan echt niet worden gekoppeld aan Google haar besturingssysteem, maar de eerste twee kunnen zeker aan Android gelieerd worden.
Er zijn in wezen drie soorten mobiele besturingssystemen (MOS):-fabrikant gebouwde Systemen, de fabrikant van het apparaat gebruikt zijn eigen besturingssysteem (bijvoorbeeld iOS van Apple en Research In Motion (RIM bij BlackBerry).
Ten tweede een MOS van een derde partij, waarbij het besturingssysteem is ingebouwd door een bedrijf dat licenties voor mobiele telefoon fabrikanten (bijvoorbeeld Microsoft besturingssysteem in Nokia telefoons).
Ten slotte een open source mobile operating system, gebouwd door een bedrijf of gemeenschap en beschikbaar gesteld voor iedereen. Daarnaast heeft iedereen de vrijheid voor om dit aan te passen (bijvoorbeeld Android en Symbian) Dit artikel richt zich op het succes van Android.
Voordelen van het Android besturingssysteem
In het geval van de ontwikkeling heeft Google professionele ontwikkelaars die werken aan de broncode. Echter, ook andere bedrijven waar betaalde professionals een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de software. Deze commerciële software bedrijven proberen vooral om geld te verdienen op complementaire functies van het besturingssysteem die telefoon fabrikanten verlangen zoals gespecialiseerde apps. Als gevolg van het feit dat meerdere partijen werken aan de software, wordt kwaliteit en snelle ontwikkelingen gewaarborgd.
Door het verstrekken van een open ontwikkelplatform, biedt Android ontwikkelaars de mogelijkheid om brede en innovatieve toepassingen te bouwen. De toepassing van Android architectuur is ontworpen om het hergebruik van onderdelen te vereenvoudigen. Dit betekent dat elke toepassing zijn mogelijkheden kan publiceren en een andere toepassing (App) gebruik kan maken van deze mogelijkheden.
In vergelijking met bedrijfseigen systemen zoals Apple’s IOS, wordt een open source ontwikkelingsproces geassocieerd met een hogere kwaliteit en het heeft een lagere hoeveelheid bugs. Dit komt door de kwaliteitscontrole die ook buiten de muren van een enkel bedrijf gedaan worden. Het vrijgeven van de broncode maakt het mogelijk voor gebruikers om betere bug reporten in te dienen en zo de kwaliteit te verhogen.
Nadelen van het Android besturingssysteem
Ondanks het grote succes van Android hebben app-ontwikkelaars problemen met het geld verdienen van hun applicaties. Het is mogelijk om applicaties met mobiele advertenties te tonen. Daarnaast is het ook mogelijk om betaalde toepassingen aan te bieden in de apps. De zogenaamde in-app purchases. Bovendien geeft Android geen garantie op updates, omdat gebruikers niet betalen voor het OS worden updates niet altijd vrij weggegeven. Vaak zorgen fabrikanten van telefoons hier zelf voor.
Er zijn ook nadelen voor de fabrikanten bij gebruik van Android. Bijvoorbeeld, fabrikanten zoals Samsung en HTC moeten per-apparaat royalty’s te betalen voor mobiele telefoons en tablets die draaien op het besturingssysteem
Business Model van Android
De strategie van Android is om zo snel mogeijk marktaandeel op te bouwen. Dit wordt gedaan door middel van netwerkeffecten. Een netwerkwerk effect houdt in dat voor elke extra gebruiker van een platform, de waarde van het platform toeneemt. Bovendien, het groeiende Android ecosysteem is een bron van nieuwe ideeën en expertise buiten de grenzen van Google en is een voorbeeld van open innovatie.
Conclusie
Android haar toekomst ziet er rooskleurig uit, maar hetzelfde kon gezegd worden van Symbian. Feit is dat de Mobile Operating System-industrie een van de meest volatiele industrieën in de wereld is. Er kunnen dus geen zekere conclusies getrokken worden door analisten. Google haar besturingssysteem is op dit moment het grootste mobiele besturingssysteem.
Verwachtingen zijn dat dit nog wel even zo zal blijven. Het gebruik van Open Source, net zoals WordPress dat doet zorgt ervoor dat het systeem snel kan ontwikkelen. Hierdoor blijft de kwaliteit hoog en worden de ontwikkelcycli korter.
Suggesties voor een nieuwe case? Of opmerkingen? laat een reactie achter.