Sportinnovatie in de praktijk

Sporten is een manier om te ontspannen en plezier te hebben. Sportinnovatie kan hierbij helpen. Het zou voor iedereen goed zijn om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om te sporten. Een veel gehoorde reden dat mensen niet kunnen sporten is dat zij fysieke problemen hebben waardoor zij hun favoriete sport niet kunnen beoefenen. Om deze groep sporters tegemoet te komen is er sportinnovatie nodig. In dit artikel lichten we enkele voorbeelden van innovaties op sportgebied voor waardoor mensen met fysieke of mentale problemen toch kunnen sporten.

Hoe de Tovertafel ouderen helpt

De tovertafel is bedoeld voor de groep ouderen die aan het dementeren is. Deze interactieve tafel zorgt voor lichtanimaties waar de ouders op kunnen bewegen. Deze bewegingen worden waargenomen door sensoren. Deze interactieve tafel zorgt dus voor een spelvorm waar interactie ook een grote rol speelt. Naast dat dit een vorm van sport innovatie is, is de tovertafel ook een zorginnovatie.

De zwembadsok als sportinnovatie

Het zal je vast niet zijn ontgaan, kinderen rennen en vliegen door het zwembad heen op de blote voeten en de kans dat zij komen te vallen is groot. Niet rennen is voor deze kinderen niet haalbaar omdat zij zo enthousiast zijn dat vaak de ouders of begeleiders dit ook niet kunnen verbieden. De zwembadsok biedt hierin uitkomst. Deze antislip-zwemsok is een speciaal ontwikkelde sok waar kinderen geen last van ondervinden tijdens het zwemmen. Daarnaast is de sok voorzien van een octopus beeldmerk waardoor kinderen met erg veel plezier de sok dragen en dit niet als last ervaren. De sok voorkomt dat kinderen uitglijden en op hun manier kunnen genieten van het zwembad.

Coachen met het oortje

Zwemmers die blind of slechtziend zijn hebben problemen om de sport te beoefenen. Voor deze zwemmers is het van groot belang dat zij ondersteund worden tijdens het zwemmen. Door middel van het wireless oortje staan de zwemmers in directe verbinding met de coach. De coach kan de zwemmers op deze manier begeleiden tijdens een training of wedstrijd. We zien het oortje niet alleen terug bij blinden of slechtzienden, denk bijvoorbeeld aan wielrenners of scheidsrechters bij voetbal. Ook deze sporters maken gebruik van deze sportinnovatie. 

Meer weten over Sport innovatie? Dit boek biedt veel mogelijkheden en inzichten.