Waarom is een Scrum Master van belang?

Een Scrum Master zorgt ervoor dat de principes van Scrum, een manier van werken die voor innovatie zorgt in onder andere de wereld van softwareontwikkeling, worden nageleefd. De Scrum Master is verantwoordelijk voor het motiveren van mensen in de organisatie waar hij of zij werkzaam is om de Scrum methode toe te passen. Er moet voor worden gezorgd dat werknemers, investeerders, aandeelhouders en andere belanghebbenden ook het nut van de methode inzien en deze begrijpen. Dit werkt het beste als de methode eerst wordt getest door een scrum team en het resultaat wordt geëvalueerd. Zo kunnen de resultaten voor zich spreken.

Kerst 2020Kerst 2020

De aanpak van een Scrum Team

De Scrum methode maakt de voortgang van projecten en de communicatie naar de buitenwereld toe beter en sneller omdat de verschillende experts samenwerken en het Scrum team verantwoordelijk is voor het eindresultaat. Terwijl bij de traditionele waterval projectmethode het project helemaal werd afgerond voordat het werd gepresenteerd aan de opdrachtgevers en eindgebruikers werkt het Scrum team met sprints van een aantal weken, waarna het resultaat wordt geëvalueerd voordat er verder wordt gegaan met de volgende sprint. Op deze manier is het makkelijker om het product aan te passen aan de veranderende omstandigheden en wordt het duidelijk als er vertraging is. Met name klanten hebben impact op veranderingen vanwege continue validatie over de features van het product.

Het verschil tussen een Scrum Master en een projectmanager

Hoewel de teamleider de projecten van het Scrum team faciliteert door de dagelijkse meeting te organiseren, erop toe te zien dat het team productief genoeg is, het bevorderen van samenwerking en ervoor te zorgen dat de teamleden zich met hun project bezig kunnen houden bedenkt en controleert deze niet de doelen voor de

Scrum Master
Scrum Master

teamleden, zoals de traditionele projectmanager. De teamleden mogen hun eigen doelen bepalen terwijl ze door controle van elkaar ervoor zorgen dat de doelen worden gehaald. Er bestaat geen hiërarchie in het Scrum team.

De teamleider lost alleen problemen op die de teamleden niet zelf op kunnen lossen, houdt de voortgang bij en informeert over de gestelde prioriteiten. Wanneer er problemen zijn wordt dit besproken tijdens de dagelijkse Scrum meeting. De experts worden tijdens hun werk niet gestoord met vragen over de voortgang waardoor ze beter door kunnen werken. De teamleider helpt de teamleden bij hun planning en bij het op tijd afkrijgen van het werk en zorgt ook voor meer transparantie tussen alle partijen.

Functie van een Scrum Master is noodzakelijk

Het blijkt uit evaluaties dat zowel de klant als de ontwikkelaars de scrum methode behulpzaam vinden. Wel blijkt het ook dat deze niet altijd op de methode voorbereid zijn en hulp nodig hebben bij plannen en training om erachter te komen wat van hen verwacht wordt. Wanneer bedrijven willen innoveren door middel van de Scrum methode is het dus belangrijk dat er een persoon wordt aangewezen die de werknemers hierin begeleidt. Diverse bedrijven in Nederland hebben al Scrum Teams met een Scrum Master. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com, KPN en KLM, maar ook veel andere bedrijven.

Meer weten over Scrum? Bekijk deze Scrum boeken

 

ComputerComputer

Laat een reactie achter

Uw e-mail adres zal niet worden gepubliceerd