Hoe scrum en agile methode innovatie beïnvloedt

Steeds meer bedrijven houden zich actief bezig met Scrum en Agile projectmanagement om innovatie te stimuleren. Maar wat houdt de Scrum & Agile methode precies in? En hoe speelt het een rol bij Innovatie?

Wat is de Scrum en Agile methode?

Scrum is geen aanpak, maar een filosofie. Start je met scrum, dan neem je afscheid van het traditionele denken volgens een vaste blauwdruk. Scrum is een manier van werken die voor allerlei projecten en soorten veranderingen toegepast kan worden. De filosofie van scrum staat voor ‘see, feel, change’. Dit betekent in feite dat je volgens de scrum filosofie leert door te doen.

Scrum werd voorheen voornamelijk gebruikt in de ICT. Tegenwoordig wordt de Scrum & Agile methode ook gebruikt in andere organisaties, bij een grote diversiteit aan projecten, veranderingen en innovaties. Dit is niet voor niets. Scrum & Agile projectmanagement werkt namelijk erg goed in diverse projecten, ook buiten de ICT branche. Steeds meer bedrijven houden zich dan ook bezig met deze vorm van projectmanagement.

De kenmerken van de Scrum en Agile methode

Het belangrijkste kenmerk van de Scrum & Agile methode, is dat het ontwikkelteam multidisciplinair is. In het ontwikkelteam zit niet alleen de opdrachtgever, maar ook de klant en de gebruiker. Er worden zogeheten sprints georganiseerd, waarbij er steeds een pilot aan de opdrachtgever, de klant en de gebruiker voorgelegd wordt. Deze pilot wordt vervolgens geëvalueerd, om te controleren of het ontwikkelteam nog op de goede weg zit. Hierbij is feedback van de opdrachtgever, de klant en de gebruiker essentieel. Scrum past dus goed bij een lean startup aanpak voor innovatie.

Op basis van de inzichten van de vorige sprint, wordt er een nieuwe sprint georganiseerd. Ook deze wordt weer uitvoerig geëvalueerd, tot een project of verandering volledig onder de loep genomen is. Met de feedback die er in de diverse sprints verzameld is, kan het ontwikkelteam weer verder. Uiteindelijk kan het ontwikkelteam met deze feedback (hopelijk) een geweldig project opzetten. Deze cyclus zorgt ervoor dat er niet afgeweken wordt van de nieuwe inzichten die vanuit de markt opgehaald worden.

Starten met Scrum en Agile

Er zijn vele methoden die je kunt gebruiken om Scrum & Agile door te voeren in je bedrijfsvoering. Een groot voordeel van Scrum & Agile, is dat je niet vast hoeft te zitten aan één methode en één set regels om deze manier van werken door te voeren in jouw organisatie. Je kunt verschillende methoden gebruiken en er al doende, ofwel helemaal volgens de scrum filosofie, achter komen welke methoden het beste werken voor jou. Is dit toch één methode? Dan is dit natuurlijk prima. Weet alleen wel dat je niet vast hoeft te zitten aan één Scrum & Agile methode.

De beste manier om te starten met de Scrum & Agile methode, is door je in te stellen op de achterliggende filosofie. Heb je de scrum mindset, dan kun je vandaag nog beginnen met de Scrum & Agile methode binnen jouw bedrijf. Al doende kom je er vanzelf achter op welke manier je dit het beste kunt doen.