Patenten en groeifinanciering, wat hebben zij met elkaar te maken?

Bedrijven zoals Nike, Facebook, Google en Amazon zijn wereldwijd bekend. Hoe dat onder andere komt? Zij beschermen hun intellectueel eigendom met een patent. Met regelmaat komt er een bedrijf in het nieuws, wat een idee ‘gestolen’ heeft van een ander. Bedrijven shoppen in bestaande producten en toepassingen en integreren het zo in hun eigen diensten en producten. Dat is vaak wel tegen een passende vergoeding. Als dit niet het geval is, kun je rekenen op een fikse boete.  Als je een uitvinding hebt, wat goed wordt beschermd, dan kan dit veel geld opleveren. Heb jij al een patent? Dan komt groeifinanciering dichterbij!

Groeifinanciering

Als ondernemer of start-up heb je kapitaal nodig om te groeien. Wanneer je zelf niet beschikt over kapitaal, dan kun je met hulp van groeifinanciering de bedrijfsvoering opvoeren en eventueel personeel aannemen. De groeifinanciering wordt vaak in fasen aangetrokken en bestaat meestal uit verschillende investeerders. Een financieringsronde is een fase waarbij kapitaal wordt aangetrokken en hierbij komt groeifinanciering vrij.

Groeifinanciering is bedoeld om de groei van een bedrijf te financieren. Hiermee breng je je bedrijf naar de volgende ondernemingsfase. Wat heeft een groeifinanciering te maken met patenten? Je trekt meer kapitaal aan omdat je de eigenaar bent van een geregistreerde vinding. Een financier weet dat de overlevingskans van zo’n bedrijf groter is, omdat het bedrijf zijn eigen vindingen goed beschermt. Een bedrijf dat hier geen aandacht aan besteedt, is dan ook minder interessant. De groeifinanciering kun je besteden aan stimulansen voor de bedrijfsvoering. Uiteindelijk wil je ook zorgen voor een stijging in de omzet.

Patent aanvragen

Een patent aanvragen doe je bij een patentbureau. Wil je je merk laten vastleggen? Dan is merkregistratie een manier om er zeker van te zijn dat niemand anders hetzelfde merk gebruikt en niet ‘mee kan genieten’ van jouw merkbekendheid. Informeer bij een patentbureau naar de mogelijkheden voor jouw situatie.