Online reviews zijn niet innoverend genoeg: het verhaal van Klezzer

Het grootste deel van de mensen die een online aankoop doet kijken eerst naar relevante online reviews. Deze reviews hebben een grote invloed op de uiteindelijke aankoopbeslissing. Ook tijdens het zoeken naar vakanties en hotels zijn reviews doorslaggevend. Maar hoe betrouwbaar zijn deze reviews eigenlijk?

Online reviews zorgen voor een hogere omzet

Volgens onderzoek kunnen reviews voor een hogere omzet zorgen. De sales boost kan oplopen tot wel 18%. Dat betekent dat er voor vele bedrijven veel winst valt te behalen met online reviews. Met als gevolg dat er ook vele nep reviews bestaan.  Veel bedrijven zien de toegevoegde waarde van reviews. Maar het verzamelen van reviews is niet zo makkelijk. Consumenten zijn over het algemeen terughoudend over het geven van een review als hier niets tegenover staat. Veel bedrijven, maar ook review websites, geven daarom een incentive in ruil voor een review. Bijvoorbeeld kans maken op een geldbedrag of een korting op de volgende aankoop.

Omdat reviews zoveel invloed hebben op het aankoopproces zijn niet alle reviews echt. Volgens onderzoek zijn tussen de 20 en 30% van alle reviews nep. Bedrijven huren mensen in om reviews achter te laten. Internet marketeers welke reviews schrijven en bijna niet van echte reviews zijn te onderscheiden. De consument is de dupe.

Online reviews missen innovatie & betrouwbaarheid

Online reviews bestaan inmiddels al vele jaren. Maar tot op de dag van vandaag zijn reviews in de basis zeer matig. Ze informeren de consument nauwelijks en van betrouwbaarheid is geen enkele sprake. Een tekst van één of twee zinnen wordt al aangemerkt als “review”. Of woorden zoals “Uitstekend product” of “Aanrader!” wordt ook als “review” gezien.

Ook aan de betrouwbaarheid is veel op aan te merken. Op vrijwel elke website van zowel fabrikant als review websites staan anonieme reviews. Er is door de consument op geen enkele wijze te achterhalen of de review daadwerkelijk door een klant is geschreven of door een internet marketeer.

Ook review websites welke zich specialiseren op het verzamelen van reviews hebben hetzelfde probleem. Kiyoh, de grootste review aanbieder in Nederland, kan enkel korte en anonieme reviews bieden. Vele review websites werken met gesloten systemen. Negatieve reviews worden eerst onder beoordeling gezet maar positieve reviews worden direct geplaatst.

Waar blijft de innovatie op het gebied van online reviews? Het is niet genoeg om op de website te zetten “Wij hebben betrouwbare reviews”. Want hoe kunnen deze reviews betrouwbaar zijn als de consument deze zelf niet kan controleren?

Nieuwe innovatie op het gebied van reviews: Klezzer

Klezzer is een Groningse start-up welke online reviews betrouwbaar willen maken. Want uiteindelijk heeft iedereen baat bij betrouwbare reviews. Consumenten doen betere aankopen en bedrijven kunnen hun producten afstemmen op eerlijke feedback van de klanten.

Klezzer maakt gebruik van de meeste krachtige mediabron op dit moment: social media. Schrijvers van een review moeten zich aanmelden met een social media account zoals Facebook of Linkedin. Openbare social media gegevens worden vervolgens getoond bij de geschreven review. Zo kunnen potentiële klanten zelf controleren wie de review geschreven heeft. Internet marketeers vallen zo snel door de mand. Het aanmaken van een realistisch social media profiel kost veel tijd en energie. Klezzer controleert elk social media account op echtheid voor zover mogelijk.

Foto’s van het product

Om de reviews nog betrouwbaarder te maken hebben schrijvers een optie om een QR code toe te voegen aan de foto. Bij elke review wordt een unieke QR code gegenereerd. De schrijver kan vervolgens deze QR code samen met het product op de foto zetten. De lezer van de review kan de QR code op de foto vergelijken met de QR code op Klezzer. Als deze overeenkomen weet de lezer vrijwel 100% zeker dat de schrijver het product ook daadwerkelijk in bezit heeft.

Reviews hebben nog een lange weg te gaan

De betrouwbaarheid van online reviews zijn nog lang niet waar het zou moeten zijn. Zolang consumenten niet zelf kunnen controleren of de review wel echt is kun je ze beter met een korreltje zout nemen. Het is voor de consument belangrijk om meerdere reviews op verschillende platformen te raadplegen alvorens tot aankoop over te gaan.

Klezzer probeert hier verandering in te brengen door reviews te koppelen aan social media. Maar ook social media accounts kunnen nep zijn. Of reviews uiteindelijk 100% betrouwbaar kunnen worden is de vraag. Klezzer zet in ieder geval een stap in de goede richting.