Ondernemers en ZZP-ers: Innoveer je boekhouding!

Als ondernemer zijn er verschillende gebieden waarop je kunt innoveren. Je producten, dienstverlening, of de manier waarop je werkt. Misschien kun je met kleine incrementele innovaties je werk een heel stuk makkelijker maken. Wat dacht je van bijvoorbeeld nieuw innovatief gereedschap? Door te innoveren kun je als ondernemer tijd en kosten besparen. Maar vergeet niet om ook je boekhouding te innoveren. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Boekhouding doen

Als ondernemer ben je verplicht om een boekhouding bij te houden. Maar hoe je dat doet, mag je zelf weten. Je mag je boekhouding van de Belastingdienst gerust nog met pen en papier doen. Alles netjes met de hand in een groot kasboek bijhouden. Maar er zijn snellere én handigere manieren om je boekhouding te doen.

Automatiseer je boekhouding

Er gaat tegenwoordig zoveel digitaal. Je mailt of appt met je klanten. Veel brieven zal je niet meer versturen, toch? Terwijl veel mensen nog steeds hun facturen en rekeningen via de post sturen. Dat is helemaal niet nodig. Probeer daarom je boekhouding zoveel mogelijk te automatiseren. Zo hoef je zelf steeds minder te doen, zodat je tijd bespaart op je boekhouding. Met bijvoorbeeld het boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl kun je een groot deel van je boekhouding automatiseren.

Elektronisch factureren

Stuur jij je facturen via de post? Of mail je ze naar je klanten? Dan ben je in ieder geval al op de goede weg. Via een facturatiesysteem kun je het maken, beheren en verzenden van je facturen sneller én simpeler maken. Plaats een betaallink (van bijvoorbeeld iDEAL) op je factuur, zodat je klant met één klik direct jouw factuur kan betalen.

Elektronisch btw-aangifte doen

Vroeger moest je nog per post btw-aangifte doen. Gelukkig is die tijd voorbij. Je bent zelfs verplicht om digitaal btw-aangifte te doen. Dit mag via de website van de Belastingdienst, maar je kunt ook vanuit een boekhoudprogramma direct je btw-aangifte doen. Zo hoef je niet apart in te loggen bij de Belastingdienst en staan al je gegevens direct in je aangifte, in plaats van dat je alles moet overnemen vanuit je administratie.

Koppel je bankrekening

Een ander punt dat je niet moet vergeten bij het automatiseren van je boekhouding is het koppelen van je bankrekening aan je boekhouding. Check even of jouw boekhoudprogramma een koppeling heeft met jouw zakelijke bank. Want via een automatische koppeling worden alle bij- en afschrijvingen vanuit je zakelijke rekening direct in je boekhouding geplaatst. Zo hoef je alle betalingen dus niet meer handmatig over te nemen, maar staat alles meteen in je administratie. En dat is weer een stapje dichterbij een volledig geautomatiseerde boekhouding.

Kassa, webshop of betaalprovider

Naast een bankkoppeling zijn er vaak ook koppelingen voor bijvoorbeeld je kassa, webshop of betaalprovider. Check dus even goed of jouw boekhoudprogramma een koppeling heeft, als je bijvoorbeeld een webshop hebt. Maar ook je Payment Service Provider (PSP), zoals PayPal, kun je vaak koppelen aan je boekhouding. Zo zijn er heel veel mogelijkheden nog om je boekhouding sneller en makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met salaris- of crm-systemen, urenregistratie- of rapportagesoftware.

UBL

Een andere innovatie voor je boekhouding is UBL. Dit betekent Universal Business Language en wordt door systemen gebruikt om gemakkelijk facturen, bestelbonnen en andere gegevens te versturen. Als je leveranciers en klanten hebt die met UBL werken, kun je nóg meer tijd besparen op je boekhouding. Als je bijvoorbeeld met UBL een factuur stuurt naar je klant, wordt er een bestandje meegestuurd, zodat de factuur automatisch in de boekhouding wordt geplaatst.

Nog niet iedereen werkt met UBL, maar degenen die dat wel doen merken dat het een hoop tijd bespaart op het versturen en verwerken van facturen. En die tijd kun je mooi weer steken in je bedrijf.

App

Dit klinkt misschien niet als een echte innovatie, maar er zijn nog veel boekhoudprogramma’s die geen app voor mobiel of tablet hebben. Terwijl je met een app heel handig je boekhouding bij de hand kunt hebben. Sommige boekhoudapps hebben daarnaast de mogelijk om foto’s van bonnetjes en rekeningen te maken. Je maakt dan een foto en het bonnetje staat meteen in je boekhouding. Je hoeft dus niet alle bedragen, btw-tarieven en andere gegevens over te typen, maar dit wordt automatisch gedaan. Handig toch?

Sneller en goedkoper

Gebruik jij al deze innovaties al in je boekhouding? Goed bezig! Zo ben jij goedkoper uit én minder tijd kwijt aan je administratie. Bovendien bespaar je ook nog eens een hoop papier. Blijf goed kijken naar de oplossingen en innoveer je boekhouding.