De 10 Modernste Beroepen

Door informatisering, big data en robots die het werk overnemen zullen er in het jaar 2040 ruim 2 miljoen banen verdwenen zijn. Betekent dit een stijging van de werkloosheid? Nee, bepaalde beroepen blijven bestaan en er komen nieuwe beroepen bij. Ontdek het beroep van de toekomst en of jouw huidige beroep toekomstperspectief heeft.

De tien modernste beroepen

Digitalisering, robotisering en automatisering: de wereld om ons heen verandert razendsnel. Dat betekent ook dat bedrijven op zoek zijn naar mensen die op deze ontwikkelingen kunnen inspelen. Wij hebben een lijstje gemaakt met de 10 nieuwste beroepen van de toekomst:

Cyber security expert

De wet meldplicht datalekken heeft ertoe geleid dat er een groeiende vraag is naar cyber security experts. De wetgeving hieromtrent wordt steeds strenger, verwacht wordt dat er steeds meer van deze experts nodig zijn. Hacks, ransomware en andere bedreigingen online zullen alleen maar toenemen, het loont dus om te focussen op cyber security.

Bitcoin handelaar

Waar vroeger de aandelenhandelaar het goed deed, is het nu de Bitcoin handelaar die hoog in aanzien staat. Het elektronisch geld neemt een steeds belangrijkere rol binnen het betalingsverkeer. De Bitcoin handelaar is hierbij onmisbaar.

Data scientist

Nog een beroep dat met digitalisering en digitale innovatie te maken heeft. De data scientist analyseert en structureert enorme hoeveelheden data en maakt gebruik van verschillende technologieën. De data scientist is werkzaam bij IT-bedrijven, multinationals en banken.

Digital marketer

Het ontwikkelen en uitwerken van nieuwe ideeën in woord en beeld, werk voor de digital marketer. Het groeiende internet is niet meer bij te houden, de vraag naar digital marketing specialisten neemt snel toe. Wie leest er tegenwoordig nog de reclame die op de mat valt?

Scrum master

Door het groeiend aantal scrum projecten groeit ook het aantal vacatures voor scrum masters. De scrum master leidt een team dat op een effectieve manier software ontwikkelt.

Internet of Things ontwikkelaar

Steeds meer alledaagse dingen staan in verbinding met het internet. Van de koelkast tot de slimme thermostaat, de technologie haalt ons in. Het aantal vacatures voor Internet of Things ontwikkelaars nam in enkele jaren tijd met meer dan 200% toe.

Digital developer

Voor developers is er genoeg werk aan de winkel. Zowel de webdeveloper als de app developer houden zich bezig met programmeren, ontwikkelen van functionaliteiten en bedenken van nieuwe toepassingen.

Drone operator

Verschillende landen maken gebruik van de drone, met name binnen het leger worden drones ingezet. Maar ook films, toezicht en toekomstig vervoer gaat via drones. De drone operator richt zich op drone film en fotografie, 3D mapping en heel veel technologie.

Longevity coach

Alle nieuwe technologieën bieden veel gebruiksgemak. Hierdoor wordt een mens zich ook steeds meer bewust van gezonde voeding, beweging en een andere lifestyle. De longevity coach verspreidt kennis over gezond en vitaal ouder worden.

Docent nieuwe beroepen

Voor al deze nieuwe beroepen is personeel nodig. Kennis komt niet zomaar aanwaaien, dit moet geleerd worden. Zo vindt er binnen het onderwijs een verschuiving plaats, onderwijsinnovatie wordt mede hierom steeds belangrijker. Oude opleidingen verdwijnen, een docent die lesgeeft in een nieuw beroep heeft de toekomst.

Beroepen die zeker blijven bestaan

Niet alle beroepen zullen verdwijnen of worden overgenomen door robots. Sommige beroepen vragen om menselijk denkwerk, inzicht en vooral inlevingsvermogen. Beroepen in de zorg zullen alleen maar toenemen. Dit geldt ook voor beroepen in het onderwijs of de loopbaanadviseur. Ook creatieve beroepen zullen niet snel verdwijnen. De kok, fotograaf en schilder heeft nog voldoende toekomstperspectief.

Welke beroepen lopen risico?

Er zijn een aantal beroepen die in de toekomst gedeeltelijk of geheel verdwijnen. De brugwachter en de taxichauffeur worden zeer waarschijnlijk overgenomen door technologie en het Internet of Things. Andere beroepen die mogelijk gaan verdwijnen door robotisering zijn de telemarketeer, chauffeur van een bestelwagen en de secretaresse. Ook de tuinman en magazijnmedewerker kunnen beter op zoek naar een andere baan.

Hoe ziet het uit voor de notaris, accountant en belastingadviseur? Blockchain technologie maakt het in de toekomst mogelijk om transacties namens deze beroepen vast te leggen. Toch zullen deze beroepen nooit helemaal verdwijnen, er blijft altijd behoefte aan persoonlijk advies en nacontrole bestaan.