De meest innovatieve landen in 2018

Ook dit jaar heeft onderzoeksbureau Bloomberg onderzocht welke landen innovatief zijn. Er zijn wat opvallende verschuivingen waar te nemen in 2018. Zo is zijn de Verenigde Staten niet meer terug te vinden in de top 10 van meest innovatieve landen in 2018. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt, wellicht een voorbode voor aankomende jaren? De reden van deze daling voor de U.S. is een sterke daling van waarde toevoegende industrie, daarnaast zijn er minder hoog opgeleide techneuten afgestudeerd. Ondanks dat het land zich verbeterd heeft op productiviteit wegen de negatieve factoren zwaarder en verliest het land 2 plekken op de ranglijst. Maar welk land voert de lijst met meest innovatieve landen in 2018 aan?

Azië stijgt door

Al jaren is Zuid-Korea lijst aanvoerder van de meest innovatieve landen, ook in 2018 blijft deze positie aan de Zuid-Koreanen vergeven. Ook de Zweden blijven op hun plek; een respectievelijke tweede plek. Singapore maakt een flinke sprong, het land stijg 3 plekken en maakt de top 3 compleet. Dit komt met name door de focus op educatie door de overheid. Ook de inzet op R&D blijkt zich uit te betalen, er zijn significant meer octrooien aangevraagd door het land. Het aantal octrooien is één van de punten waarop gemeten wordt.

Europese Landen als innovatieve landen in 2018

Echter zien we dat de trend van de afgelopen jaren doorzet: Europa is weer terrein aan het winnen. Onze buurlanden België & Duitsland doen het goed op de lijst, net als Frankrijk en Italië. De Italianen zijn maar liefst 4 plekken gestegen (van 24 naar 20). Nederland verliest één plek en staat in 2018 op plek 16 achter Noorwegen en België.

innovatieve landen in 2018
De meest innovatieve landen in 2018 – Top 40 © Bloomberg

Wat is er precies gemeten?

De lijst van Bloomberg wel een goed beeld van de innovatie activiteiten per land. Er is gekeken naar het aantal patenten, onderzoekers, high tech bedrijven en startups, uitgaven in R&D en gemiddeld niveau van scholing van de bevolking in het land. Daarnaast is de landelijke productie een belangrijke indicator. Veel wetenschappers claimen dat het meten van innovatie niet echt mogelijk is door de complexiteit van het begrip. Echter geeft Bloomberg een goede indicatie van de activiteiten per land.