Lean startup en Innovatie

Een beginnende onderneming wordt ook wel startup genoemd. In Nederland kennen we talloze startups, succesvolle Nederlandse startups zijn o.a. WeTransfer en Bux. Echter wil dat nog niet zeggen dat het ook lean startup is. Voordat het daadwerkelijk een “lean startup” is, wordt aanbevolen om een aantal stappen te doorlopen. In dit artikel wordt uitgelegd wat een lean startup daadwerkelijk is, wat het verschil is met de waterval aanpak en de Agile aanpak. Laten we beginnen met een algemeen stuk over de daadwerkelijke betekenis van een “lean startup”.

Lean startup en innovatie

Een lean startup is een onderneming die een fantastisch idee heeft maar nog niet helemaal weet hoe de markt, en dus de potentiële klanten, hierop gaan reageren. Vaak brengt een lean startup een product of dienst op de markt dat geproduceerd is met nieuwe technieken en ontwikkelingen. Door met een klein team veel te experimenteren, feedback ontvangen vanuit de markt en deze feedback verwerken zodat het een nog beter product wordt, wordt dit ook wel een “lean startup” genoemd. Deze kleine stapjes moeten ervoor zorgen dat er een succesvolle onderneming staat zonder van tevoren een volledig businessplan en business model te hebben uitgewerkt. Het product zal pas volledig op de markt worden gebracht als er met enige zekerheid gezegd kan worden dat het levensvatbaar is. Je kunt de lean startup methode zien als een vorm van open innovatie.

Wat is het verschil met de waterval aanpak?

De waterval aanpak brengt direct een volledig product op de markt. Uiteraard gebeurd dit in kleine stapjes (waterval) maar er wordt weinig tot niets gedaan met de feedback uit de markt. In de beginfase probeert met in de waterval aanpak zoveel mogelijk problemen al te tackelen. Het gevaar met deze aanpak is dat het product vanuit een inside-out blik wordt ontwikkeld zonder dat men zeker weet of de markt op het product zit te wachten.

Wat is het verschil met Agile?

Agile (en scrum) brengt net als de lean startup methode een product of dienst met kleine stapjes op de markt. Echter het grote verschil is dat de oprichters eerst toetsen bij de potentiële klanten wat minimaal nodig is. Agile kun je zien als een meer overkoepelende mindset.

Meten is weten

Een lean startup kenmerkt zich door continu te meten en te toetsen. Als blijkt dat het idee levensvatbaar is dan wordt het concept volledig uitgewerkt en op de markt gebracht. Deze aanpak zorgt ervoor dat de investering minimaal is en toch met redelijk wat zekerheid kan aangeven dat het concept gaat slagen. Hiermee voorkom je dat er voor een homerun gegaan wordt. 

Zelf meer leren over ondernemen en de Lean Startup methode? Het boek ‘The Lean Startup’ van Eric Ries is verplichte kost!