Lasertechnologie in een notendop

Lasertechnologie wordt in verschillende branches gebruikt. In de productieprocessen neemt het gebruik van een lasersnijmachine ook steeds meer toe. Dit heeft grotendeels te maken met de ontwikkelingen, maar ook omdat de voordelen van de laser als productiemiddel steeds beter bekend worden.

Je kunt een laser machine inzetten in de automotive sector, de cosmetische sector en in de tunnelbouw. Naast deze toepassingen wordt de lasermachine ook gebruikt in het dagelijks leven, deze scant namelijk jouw aankopen bij de kassa met een barcode scanner en drukt papier met een laserprinter. Daarnaast wordt de lasertechnologie ook in de industriële sector ingezet en dit is precies de sector waar we het over gaan hebben. In de industriële sector worden materialen geboord, gesneden, gemarkeerd of gelast met lasermachines. 

Laser machine

Met een lasersnijmachine zijn er veel mogelijkheden. Een lasersnijmachine kun je gebruiken voor het snijden en graveren van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan metaal, papier, plastic of hout. Je hebt verschillende soorten lasermachines. Wil je graveren, markeren of snijden: afhankelijk daarvan kan je voor je toepassing een geschikte machine selecteren. Er zijn ook laser machines speciaal geschikt om door dikkere lagen metaal heen te snijden. Het snijden van een stalen plaat is mogelijk voor verschillende toepassingen. Zo kan je lasersnijden voor platen, buizen en kantdelen, onderdelen voor auto’s en onderdelen voor windmolens en (half)fabricaten voor o.a. de industrie, constructie bouw en machinebouw.

Graveren

Naast snijden kun je met een laser ook graveren, dit wordt ook wel lasergravure genoemd. Een laserstraal wordt aangestuurd door een computer die ervoor zorgt dat het ontwerp zeer gedetailleerd gegraveerd wordt. De laser beweegt als het ware als een printer over het materiaal heen. Op deze manier wordt steeds een laagje weggebrand en wordt lijn voor lijn jouw ontwerp opgebouwd. Als je lang genoeg (of met genoeg vermogen) het materiaal verhit zal de straal er doorheen gaan, en dan heet het lasersnijden.