Kunstmatige Intelligentie, innovatie van de toekomst?

0

Regelmatig analyseer ik een bedrijf of product op mate van innovatie. Dit keer kunstmatige intelligentie, wat naar mijn mening de toekomst is. Andere voorbeelden zijn WordPress, Wikipedia, Hyves en Android. De cases zijn praktische toepassingen en analyses van innovatie en daarom extra interessant.

Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie ook wel Artificiële intelligentie (AI) maakt de laatste jaren een grote opmars.  Door middel van kunstmatige intelligentie is het mogelijk om computers slimmer te maken en mee te laten denken met een probleem, dit heet machine learning. Veel experts voorspellen dat kunstmatige intelligentie de toekomst is. Op basis van ‘big data’ weet een computer wat relevant is en wat mogelijkheden zijn voor problemen maar ook hoe er in het verleden mee omgegaan is.

IBM Watson’s ROSS

Een voorbeeld van kunstmatige intelligentie is IBM Watson, de supercomputer van IBM. Onlangs heeft een Amerikaans advocatenkantoor ROSS in dienst genomen. ROSS is de eerste advocaat die geen mens is, maar wel zeer waardevolle input kan leveren voor zaken.  Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan ROSS te vragen hoe een zaak moet worden aangepakt. ROSS gaat vervolgens door alle literatuur, jurisprudentie en vergelijkbare zaken heen. Daarnaast monitort hij de laatste uitspraken op het gebied van de zaak en houdt rekening met uitspraken die de zaak kunnen beïnvloeden. Vervolgens geeft ROSS enkel de meest relevante suggesties om de zaak aan te pakken, uiteraard geheel onderbouwd met de beschikbare informatie. De suggesties zijn begrijpelijk en relevant, daarnaast kan ROSS dit snel en scheelt het de (menselijke) advocaten enorm veel tijd. ROSS leert van interactie en wordt hierdoor ook sneller en beter.  De eerste tests met ROSS zijn een succes en passen goed in het digitaliseren van de rechtspraak.

Toekomst kunstmatige intelligentie

Deze innovatie van kunstmatige intelligentie laat zien dat technische ontwikkelingen in de IT sector enorm snel gaan. De verwachting is dat kunstmatige intelligentie langzamerhand steeds meer gaat overnemen. Denk bijvoorbeeld aan databases die universiteiten gebruiken. Wanneer  een kunstmatige intelligentie applicatie ziet dat persoon A veel op een bepaalde term zoekt, zal deze dus resultaten tonen die relevant(er) zullen zijn dan wanneer er op een reguliere manier gezocht wordt. Daarnaast is dit soort software in staat om te ‘leren’ van eerdere zoekopdrachten, wat er voor zorgt dat het compleet afgestemd wordt op de gebruiker. Dit heet machine learning en wordt al veel gebruikt door bedrijven.

Kunstmatige Intelligentie en de arbeidsmarkt

Als je kijkt naar de arbeidsmarkt kun je de trend bespeuren dat banen veranderen. Traditionele banen nemen af terwijl een steeds grotere vraag is naar bijvoorbeeld app ontwikkelaars en IT mensen. De BBC heeft een leuke tool ontwikkeld om te laten zien hoe groot de kans is dat een baan overgenomen wordt door een robot. Zo zie je dat een accountant over 20 jaar 99% kans heeft dat zijn baan overgenomen is door robots. Benieuwd? Bezoek dan de website van de BBC. Verscheidene universiteiten bieden tegenwoordig ook opleidingen aan in de sector om zo in te spelen op de veranderingen.

Kritiek kunstmatige intelligentie

Naast dat er veel voordelen aan kunstmatige intelligentie kleven, zijn er ook steeds meer mensen kritisch over deze innovatie. Zo zouden computers en machines te slim worden, en wij als ‘mens’  zijnde op een gegeven moment de controle verliezen over deze computers. Films zoals iRobot gebruikte dit concept al voor films. Op dit moment zijn overheden nog druk bezig met wetgeving op dit gebied aangezien dit een compleet nieuw concept is. Hoe de kunstmatige intelligentie zich gaat ontwikkelen is nog onduidelijk. Een ding weten we wel zeker, ROSS in Amerika is een groot succes!