Wat is Blockchain en waarom is het zo innovatief?

De blockchain, je kunt geen krant meer open slaan of het gaat over de blockchain. Het is een term die verbonden is aan de cryptocurrency, maar nog voor velen onbekend is. Dus wat is blockchain eigenlijk en waarom is het zo innovatief?

Wat is blockchain?

Een blockchain is een specifiek soort database waar allerlei gegevens in worden opgeslagen. Bijvoorbeeld transacties of gegevens. Op dit moment wordt de blockchain onder andere gebruikt voor andere Bitcoin en andere cryptocurrency. Het is een decentraal grootboek (ofwel database) waarin alle transacties verwerkt worden. Blockchain is het systeem waardoor tussenpartijen wegvallen omdat deze database decentraal is. Elke computer die onderdeel is van de blockchain heeft een kopie van de database. Hierdoor kunnen partijen rechtstreeks geld naar elkaar overmaken, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank. Het is sneller, kost minder tijd en ook minder geld. Alles is transparant, inzichtelijk en zo kan er niet geknoeid worden met gegevens omdat verschillende computers transacties dienen goed te keuren. Computers zijn met elkaar verbonden en door de onlineverbinding blijft de informatie kloppend en compleet. Als er eenmaal informatie in de database zit, kan deze er ook niet meer uit. Zie het onderstaande filmpje met uitleg wat de blockchain is.

Welke opties zijn er met blockchain technologie?

De blockchain is dus een database waarin verschillende informatie wordt opgeslagen. Je kunt op een transparante manier informatie met elkaar delen. De informatie is voor iedereen inzichtelijk. De informatie die erin staat, kun je niet meer wijzigen. Op deze manier kan men niet met bestaande informatie frauderen. Je kunt dit dus inzetten om open naar elkaar te zijn. Dus om transacties in te zien met de Bitcoins, maar straks kan dit eventueel ook met bijvoorbeeld medische dossiers of zoals de gemeente haarlem met persoonlijke gegevens. Je stelt dan naar een partij jouw dossier volledig beschikbaar. Deze kun je wel versleutelen zodat derde partijen het niet kunnen inzien.

Veiligheid en Blockchain

Veiligheid is een van de belangrijkste voordelen van de blockchain. Maar zijn er dan echt geen nadelen?. Er staat eenmaal gevoelige informatie opgeslagen in een database, dus je wilt niet dat deze openbaar wordt. In de blockchain zit informatie die gecontroleerd wordt door computers. Deze informatie wordt op een bepaalde manier versleuteld, zodat alleen de persoon met de juiste versleutel code de informatie daadwerkelijk kan interpreteren.  Dus mensen van ‘buitenaf’ kunnen er niet zomaar bij. Daarnaast is het hacken van een blockchain netwerk zeer complex. Omdat er geen centrale plek is waar de database opgeslagen is dient 51% van het gehele netwerk gehackt te worden voordat er malafide transacties voltooid kunnen worden.

Innovatie en Blockchain

Blockchain wordt ook wel gezien als een van de belangrijkste innovaties van de laatste jaren. Door het weghalen van de tussen persoon (bijvoorbeeld een bank) kunnen er kosten bespaard worden. Daarnaast is de blockchain snel, veilig en transparant. Momenteel worden er tientallen applicaties ontwikkeld voor het praktisch gebruik van deze technologie.