
Dit zijn de meest innovatieve landen in Europa
Nederland staat niet in de top 5 van meest innovatieve landen in Europa. Het gemiddelde percentage als het gaat om innovatie is 57% en Nederland scoort met 53% net te laag om zich in de top 5 te scharen van meest innovatieve landen in Europa. Een goed advies voor ons land zou zijn om te nog meer te gaan samenwerken met Duitsland, want dat is op dit moment het meest innovatieve land in Europa.
Innovatieve landen in Europa volgens Eurostat
Eurostat, het statistiekbureau van de EU, heeft in de periode tussen 2008 en 2010 berekend dat Duitsland van de 27 EU landen het meest innovatief was met een percentage van 79 van alle ondernemingen in dat land dat bezig was met innovatie. Luxemburg staat met 68% op de tweede plaats en België volgt met 61% als derde. De gedeelde vierde plaats is voor Zweden, Ierland en Portugal met 60% innovatieve bedrijven. Bulgarije en Polen staan met een percentage van respectievelijk 28 en 27% onderaan de lijst.
Samenwerken is de sleutel voor innovatie
Om te kunnen innoveren is het in veel gevallen noodzakelijk om samen te werken met andere bedrijven. Dit kan in het eigen land maar ook kun je samenwerking zoeken met bedrijven in je sector in andere landen zowel binnen als buiten de EU. Door ideeën uit te wisselen en bij elkaar in de keuken te kijken kun je soms met eenvoudige aanpassingen efficiënter werken of een hoger rendement behalen. Zweden, Luxemburg en Finland richten zich voor samenwerking vooral op de VS en India. Cyprus, Slovenië en Oostenrijk zoeken vooral samenwerkingspartners in andere EU-landen.
Internationale concurrentiepositie
Het is een gemiste kans dat Nederland minder scoort als het gaat om innovatie. Hoe innovatiever een land is, hoe beter de concurrentiepositie. Daar is de Nederlandse overheid inmiddels ook van overtuigd. Daarom zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen om de concurrentiepositie van Nederland te verbeteren. Regelingen zoals de innovatie subsidie WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en de RDA (Research en Development Aftrek). Samenwerken met landen waar de innovatie op ene hoog niveau staat, zoals Duitsland, is natuurlijk ook een optie.