Innovaties op de blockchain: dichterbij dan je denkt

Innovaties en het internet worden vaak aan elkaar gekoppeld. Het internet is op zichzelf al een enorme innovatie geweest, maar volgens velen is dit niet langer de grootste innovatie van de afgelopen decennia. De blockchain toepassingen worden een nóg grotere innovatie genoemd, omdat hier veel meer mee gedaan kan worden en radicaal van aard is. Innovaties op de blockchain zorgen voor een eerlijke(re) en gelijkmatige verspreiding van werk, informatie en kennis. Dat lijkt nog allemaal ver weg, maar is dat wel zo?

Nederlandse gemeenten werken al met de blockchain

Identificatie en informatieverstrekking zijn twee belangrijke elementen bij het contact tussen een burger en de gemeente of de nationale overheid. Vaak is dit een proces van veel stappen, waarbij onnodig veel gevalideerd en geverifieerd moet worden. Van de gemeente Den Haag is bekend dat hier gewerkt wordt aan blockchain toepassingen: de gemeente ondersteunt startups die hier gebruik van willen maken. Ook de gemeente Haarlem is aan de slag gegaan met blockchain om zo sneller, makkelijker en efficiënter de burger te bedienen. De kans is groot dat de gemiddelde inwoner van Nederland binnen korte tijd te maken krijgt met de blockchain.

Bedrijven worden geholpen in de richting van de blockchain

Aziatische ondernemers zijn al massaal op de blockchain te vinden. De voordelen zijn enorm voor deze bedrijven die veel efficiënter aan de slag kunnen met dataopslag en slimme contracten. De Nederlandse bedrijven blijven vooralsnog achter, maar hebben wel interesse in de mogelijkheden. Zij willen dat de overheid de regels versoepelt en verduidelijkt zodat ondernemend Nederland hier meer mee kan doen en op die manier weer de concurrentie aan kan gaan met de rest van de wereld. De Kamer van Koophandel is hier duidelijk al mee aan het werk.

innovaties op blockchain

Iedereen kan er gebruik van maken

Het klopt dat de blockchain en de bijbehorende cryptomunten (zoals Bitcoin & Ethereum) nog in de kinderschoenen staan. Maar dat betekent weer niet dat er nog geen gebruik van gemaakt kan worden. Steeds meer Nederlanders hebben een investering in een cryptomunt en bieden daarmee ondersteuning aan een bepaald project op de blockchain. Wanneer het gaat om winsten maken, is het vaak net even iets lastiger, omdat de koersen zo bijzonder volatiel zijn. Hier zijn weer andere speciale toepassingen voor ontwikkeld, zoals Arbitao die arbitrageposities mogelijk maakt voor elke investeerder. Dat is geen rocket science overigens: dit is simpelweg gebruikmaken van de verschillende koersen op de exchanges over heel de wereld.

Innovaties op de blockchain, toekomstmuziek?

De gemiddelde persoon krijgt op dit moment nog niet dagelijks te maken met de blockchain. Maar wanneer je een Renault, Ford of BMW hebt, heb je al meer te maken met de blockchain dan je denkt. Je auto staat namelijk op het punt om aangesloten te worden op een blockchain netwerk van de autofabrikanten.

Om daarbij niet te vergeten dat verschillende banken in Nederland al samenwerken met een blockchain toepassing of de mogelijkheden aan het verkennen zijn. Het is een kwestie van tijd voordat deze innovatie zorgt voor een revolutie waar we dagelijks mee te maken krijgen op een bewuste manier. Innovaties op de blockchain komen er aan, ben jij er al klaar voor? Laat het ons weten in een reactie.