Innovatie voorbeelden, hoe ziet innovatie eruit?

Naast dat er op Innovatie Site duidelijk uitgelegd wordt wat innovatie is, welke soorten innovatie er zijn en hoe dit allemaal meespeelt voor organisaties en mensen worden er ook een aantal innovatie voorbeelden uitgelegd en benoemd.

Innovatie voorbeelden uit de praktijk

Innovatie is de creatie van iets nieuws wat commerciële kansen bied voor bedrijven of individuen. Als we naar deze definitie kijken is het nog vrij vaag. Daarom zijn er een aantal innovatie voorbeelden genoemd om te laten zien wat innovatie precies is en hoe dit voorkomt in het (dagelijks) leven.

MasterCard

Het eerste voorbeeld van innovatie heeft te maken met big data en machine learning. Het bedrijf MasterCard, bekend van de creditkaarten heeft onlangs een innovatie gelanceerd op het gebied van fraude detectie met creditcards. MasterCard heeft haar systemen aangeleerd wanneer er afwijkende bestedingspatronen van individuen zijn.

Dit is allemaal gebeurd op basis van historische data van deze transacties. Door het systeem aan te leren wanneer een bepaald individu afwijkend betaalgedrag laat zien er kans is op fraude. Het systeem maakt hier dan automatisch melding van. Naarmate het alogritme (het systeem) langer blijft draaien, hoe slimmer het algoritme wordt. Dit gaat op een gegeven moment zo ver dat het systeem kan voorspellen wanneer er creditcard fraude gaat plaats vinden en door wie. Benieuwd naar andere voorbeelden van Machine Learning? Lees dan het artikel over Machine Learning.

Bluetooth als innovatie voorbeeld

Iedere smartphone heeft het tegenwoordig: Bluetooth. Deze innovatie is bedacht door de Nederlander Jaap Bluetooth innovatieHaartsen, die destijds voor Ericsson werkte.

Check het artikel over belangrijke Nederlandse Uitvindingen

Het bedrijf was begin jaren ’90 op zoek naar een manier om snel en gemakkelijk radioverbinding te leggen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. Toen hij dit uitvond  sloten al snel alle grote tech bedrijven aan. De techniek maakt het mogelijk om op korte afstand apparaten draadloos aan elkaar te koppelen en gegevens uit te wisselen. Voor die tijd was dit een innovatie van wereldklasse omdat dit enorm veel deuren opende. Sommigen beweren zelfs dat Bluetooth in essentie de voorloper van draadloos internet op mobiele telefoons is.

Cloud Computing

Een van de andere innovatie voorbeelden is cloud computing. Deze innovatie heeft het mogelijk gemaakt om altijd en overal documenten bij de hand te hebben. De cloud maakt het mogelijk om bestanden op externe systemen op te slaan of deze systemen te gebruiken voor complexe berekeningen. Omdat dit mogelijk is zijn er ook andere nieuwe diensten ontstaan, denk bijvoorbeeld aan Dropbox of WeTransfer. Maar ook andere diensten maken er gebruik van, boekhoudsoftware is tegenwoordig vrijwel altijd in de cloud. Overigens heeft de rekenkracht van zoveel externe computers ook het voordeel om grote hoeveelheden data te verwerken. Machine learning is hier een gevolg van, dit maakt de cloud ook steeds slimmer.

Innovatie voorbeeld: Medicatie

Een gebied waar veel innovatie voorbeelden te noemen zijn is de farmaceutische industrie. Medicijnen worden continue geïnnoveerd. Dit kan op verschillende manieren, een radicale innovatie op dit gebied is bijvoorbeeld de ontwikkeling van het 3D printen van medicijnen. Een incrementele innovatie op dit gebied zijn verbeteringen van de werking van medicatie of vermindering van bijwerkingen. Een goed voorbeeld hiervan is insuline. Deze medicatie is over de jaren heen steeds verder door ontwikkeld. Op dit moment is het mogelijk om een insuline pompje aan je arm te hangen die zelf geheel automatisch insuline aan de patiënt toe dient wanneer dit nodig is. Deze innovatie heeft het leven van de patiënten enorm verbeterd omdat er niet constant rekening gehouden hoeft te worden met de suiker ziekte.

Even tussendoor..

Aan de slag met innovatie? Deze 101 lessen helpen je innovatieknobbel te inspireren. Lees de recensie en bestel het boek nu via Bol.com.

Bestel het boek nu via Bol.com

Een innovatie voorbeeld uit de Marketing

Een ander voorbeeld van innovatie komt uit de Marketing. Het feit dat marketing automation sowieso al een hot topic is wil ik hier graag een goed voorbeeld beschrijven zodat het duidelijk wordt wat dit betekent. In de VS is er een supermarkt keten die zich volledig richt op het gedrag van de consumenten. Consumenten werden gevolgd in winkel door middel van WIFI of een losse scanner voor producten (zoals we die kennen bij de AH). Doordat veel consumenten hun persoonlijke voordeelkaart koppelden bij hun aankopen werd alles vast gelegd.

Op deze manier kon het bedrijf met algoritmes met grote zekerheid vast stellen wanneer vrouwen zwanger waren. Het gedrag gaf aan wanneer dit het geval was aangezien zij vaker naar bijvoorbeeld babyspullen keken. Door deze kennis kon het bedrijf heel gericht advertenties laten zien aan deze groep. Het verhaal gaat zelfs dat het systeem eerder weet wanneer een vrouw zwanger is dan dat de vrouw dat soms zelf weet. Dit heeft te maken met onbewust shopgedrag en neuromarketing.

De Senseo

Inmiddels is de Senseo al jaren niet meer weg te denken uit huishoudens. De Senseo ontstond uit een succesvolle samenwerking tussen Philips en Douwe Egberts. De samenwerking was strategisch en innovatief: ze bedachten een nieuwe manier van koffiezetten waarvan beide bedrijven profiteerden. Philips maakte het apparaat en Douwe Egberts leverde de bijbehorende coffeepads. Het apparaat werkte zo snel en gemakkelijk dat veel mensen besloten om hun oude koffiezetapparaat de deur uit te doen ten behoeve van de Senseo. Echt een product waarvan met niet wist dat het handig was totdat het bestond.

Big Data in de zorg

Big Data is al een tijdje een hot topic. Vaak wordt het verband gebracht met online marketing, maar ook in de zorg kan Big Data een interessante toepassing zijn. De zorg is namelijk een sector waar innovaties een grote impact kunnen hebben op het welzijn van patiënten en zorgverleners. Op dit moment is Big Data in de zorg nog in de experimentele fase, maar de eerste resultaten zien er goed uit. De data maakt het bijvoorbeeld mogelijk om voorspellingen te doen op basis van een groot aantal testuitslagen. Door deze te analyseren kan het verloop van een ziekte worden ingeschat en kan in kaart worden gebracht of er bepaalde groepen mensen zijn die meer risico lopen. Dergelijke kennis is belangrijk, omdat ziektes en complicaties zo in een vroegtijdig stadium kunnen worden ontdekt.

Innovatie voorbeelden uit de Muziekindustrie

De muziekindustrie is een sector waarin de afgelopen jaren heel veel is veranderd. Vroeger hadden platenmaatschappijen een groot deel van de muziekindustrie in handen. Toen kochten mensen namelijk nog platen, bandjes en cd’s. Met de komst van internet en het delen van informatie werd muziek steeds vaker online gedownload en geluisterd. Om omzetverlies te beperken moesten de platenmaatschappijen hier wel op inspringen. Online muziekdiensten zoals Spotify en iTunes werden gelanceerd en sloegen aan. Het aanbieden van muziek op deze manier was een echte vernieuwing die commercieel succesvol werd en daarmee een echte innovatie.

Datacenter in een container

Datacenters zijn meestal gebouwen en daarmee immobiel. Er ontstond bij enkele ingenieurs behoefte aan een mobiel datacenter. Zo ontstond het idee voor de Black Box, een compleet datacenter in een vervoerbare container.

Augmented reality en etalagepoppen

Augmented reality is het toevoegen van elementen aan de realiteit. Daardoor kan de beleving of het avontuur van het winkelen flink worden vergroot. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door AR toe te passen op etalagepoppen. Bedenken eens welke mogelijkheden er allemaal liggen als een etalage tot leven kan komen. Dit is immers mogelijk wanneer de tools van AR op de juiste wijze worden ingezet. Bijvoorbeeld door het te gebruiken op etalagepoppen. Hiermee is bijvoorbeeld de brand-awareness en de binding met de onderneming te vergroten. Er is echter nog veel meer mee te bereiken wanneer het goed wordt aangepakt.

Winkelen buiten openingstijden

Door AR toe te passen op etalagepoppen is bijvoorbeeld ook de winkel virtueel altijd open te houden. Klanten die langs de etalage lopen en een leuke outfit zien, kunnen de code scannen met hun smartphone. De outfit kan dan bijvoorbeeld virtueel worden gepast door zelf in de camera te kijken. De kleding komt erdoor tot leven. Bovendien is het ook mogelijk om direct een aankoop te doen. De winkelier maakt immers ook een verbinding met de webshop. Daardoor wordt het mogelijk om de outfits bijvoorbeeld direct online te bestellen. Ook dit was AR in combinatie met etalagepoppen kan doen.

Deze innovatie voorbeelden zijn slechts een greep uit de ontelbaar hoeveelheid innovaties die elk jaar worden geïntroduceerd. Andere leuke innovatie voorbeelden zijn Hyves, Android, en Virtual reality.

Nog even dit..

Netflix is één van de innovatie voorbeelden van een succesvolle aanpassing naar de markt. Lees het verhaal van Netflix in het boek ‘No Rules Rules’ van Netflix co-founder & CEO Reed Hastings. Bestel het boek via Bol.com

Bestel het boek nu via Bol.com