Innovatie stimuleren hoe doe je dat? 3 praktische tips

Innovatie is voor elke organisatie van levensbelang. En vaak ontstaan de meest waardevolle ideeën op de werkvloer. Maar hoe kun je innovatie stimuleren binnen een organisatie? En hoe zorg je ervoor dat creatieve ideeën worden omgezet in daadwerkelijke acties? Lastige vragen waar moeilijk antwoord op te vinden is. Wij geven je 3 praktische tips om innovatie te stimuleren.

  1. Innovatie stimuleren door ruimte en richting

Innovatie stimuleren is mensen stimuleren. Geef de ruimte binnen een organisatie om te experimenteren met nieuwe ideeën die medewerkers hebben. Dit is niet alleen goed voor de motivatie van medewerkers maar heeft ook positieve gevolgen voor de organisatie. Het is belangrijk om de ruimte die gegeven wordt aan medewerkers goed te kanaliseren. Formuleer een duidelijk doel voor de organisatie en maak medewerkers ‘mede-eigenaar’ van dit doel. Zij zullen op hun beurt, met dit doel in het achterhoofd, ideeën opperen waar managers of directeuren zelf niet aan denken.

Een goed voorbeeld hiervan is Google. De zoekmachine gaf een deel van de werktijd als ‘vrij in te vullen’, en liet medewerkers hun gang gaan. Natuurlijk werd er wel na enkele maanden een concept of idee verwacht maar er werd niet geoordeeld tijdens het proces. Het gevolg van deze aanpak was dat er een aantal zeer succesvolle innovaties uitkwamen, Google Streeview is hier een voorbeeld van.

  1. Korte lijnen en snel beslissen

Innovatie is een iteratief proces wat betekent dat het zich elke keer blijft herhalen en verbeteren. Innovatie stimuleren is de snelheid erin houden. Dat betekent korte lijnen met medewerkers en collega’s en beslissingsbevoegdheid. Wanneer voor elke beslissing de leidinggevende geraadpleegd moet worden heeft dit een groot effect op de snelheid van een project. Experimenteren en bijsturen door medewerkers zelf verhoogt de snelheid. Tussen evaluaties met een manager of projectleider zorgen ervoor dat zij op de hoogte zijn en ook hun input kunnen geven. Belangrijk hierin is dat er enkel gestuurd wordt wanneer nodig en het project team min of meer in de lead is. Spreek milestones af en geef de ruimte.

Even tussendoor..

Beter werken en daardoor meer ruimte creeëren voor innovatie? Het boek ‘handboek voor werkgeluk’ geeft je praktische handvatten en voorbeelden om aan de slag te gaan met het stimuleren van innovatieve ideeën. Bestel het boek nu op Bol.com.

Bestel dit boek nu op Bol.com

  1. Ideeënbord

Wellicht wat ouderwets maar een ideeënbord heeft nog steeds een positieve invloed op het stimuleren van innovatie. Dit hoeft natuurlijk geen fysiek bord te zijn, een online omgeving waarin ideeën of goede artikelen in gedeeld kunnen worden voldoet ook. Tegenwoordig zijn er talloze online tools zoals Slack beschikbaar die precies dit kunnen faciliteren.

Zijn er nog andere technieken die innovatie stimuleren? Laat het ons weten in de reacties hieronder.