Innovatie in Nederland, wat zijn de top sectoren?

Nederland is in 2016 voor het eerst geen innovatie volger meer maar een innovatie leider. Tezamen met Duitsland, Denemarken, Finland en Zweden vormt Nederland de top van de innovatie in Europa. Gemiddeld scoren de landen zo’n 25% hoger op indicatoren van innovatie. Innovatie in Nederland is van essentieel belang om deze koppositie te houden. Het was al eerder bekend dat Nederland het goed doet op lijstjes van meest innovatieve landen en innovatieve steden. 

Innovatie in Nederland

Dat Nederland goed scoort op de lijstjes van meest innovatieve landen is bekend. Verschillende sectoren in ons land zijn hiervoor verantwoordelijk. Maar ook het stimuleren van een kennis economie door de overheid heeft hier grote invloed op. De mogelijkheid tot innovatie subsidies of andere versoepelende regels helpen ondernemers innoveren. Daarnaast zijn investeringen in onderwijsinnovatie essentieel om onze toppositie te houden. Het gevolg van deze investeringen in innovatie is dat Nederland een broedkamer geworden is op het gebied van ICT, windenergie en duurzame zaden voor derde wereld landen.

Sectoren en innovatie in Nederland

Met name het MKB is verantwoordelijk voor Nederlandse innovatie. Ruim 70% van de innovaties komt uit deze sector. De verwachting is dat deze groep aankomend jaar 5% meer aan innovatie zal uitgeven. Maar in welke sectoren zijn deze bedrijven actief? De volgende sectoren zijn de motor van innovatie in Nederland:

  • Wind & Energie
  • ICT & Software
  • Universiteiten / Science parks
  • Technologie en logistiek
  • Tuin & kasbouw

Met name vanuit deze hoek komen veel innovaties dan wel publicaties die bijdragen aan een innovatie proces ergens anders. Zoals eerder gezegd zijn met name de MKB bedrijven in deze sectoren aanjagers van innovatie. De trend is dat grote multinationals steeds minder R&D budget spenderen in Nederland. Dit betekent dat het MKB steeds belangrijker wordt voor Nederland op het innovatie gebied. Ook laten de cijfers van PwC (2016) zien dat met name grotere bedrijven meer inzetten op radicale innovatie terwijl MKB bedrijven een balans zoeken tussen radicale innovatie en incrementele innovatie.