Innovatie in de horeca, klantbeleving voorop

Innovatie in de horeca blijft hard nodig. Ook al gaat het beter met de economie en trekt de omzet binnen de horeca aan, het blijft nodig om te innoveren. Dat wordt binnen de horeca-sector dan ook hard gedaan. In dit artikel gaan we in op een aantal trends waarmee de horecasector zichzelf blijft vernieuwen.

Innovatie in de horeca door een steeds persoonlijkere benadering

Gasten die naar een restaurant gaan komen daar uiteraard om iets te eten. Bezoekers van een terras zullen op zoek zijn naar een hapje en een drankje. Dat is echter niet het enige product dat de horeca levert. De laatste jaren zie je dat klanten steeds meer op zoek zijn naar een beleving. De herinnering die mensen meenemen na het bezoeken van een horecagelegenheid wordt steeds belangrijker. De horeca speelt hier op in door een steeds persoonlijkere benadering toe te passen.

Concreet komt dit tot uiting door het feit dat steeds meer horecagelegenheden zich gaan richten op een bepaalde niche, of een bepaalde levensstijl. Daarnaast kan het voorbeeld gegeven worden van de zogenaamde DIY-restaurants. Gasten hebben hier invloed op het menu en/of bereiden zelf een aantal van de producten.

Vernieuwing binnen de horecasector: Blurring

Een ander voorbeeld van vernieuwing in de horeca is het fenomeen blurring. Met blurring wordt bedoeld dat de grenzen tussen dienstverlening vervagen. Een voorbeeld hiervan is de zzp’er die niet meer vanuit huis werkt, maar in een koffiebar gaat zitten werken. Is de koffiebar dan een tijdelijke werkplek, of een horecagelegenheid? De grens vervaagt. Voor de horeca geldt dat ze in staat moet zijn om minder in hokjes te denken en flexibel moet kunnen zijn.

Innovatie in de horeca: steeds meer mensen willen pure producten

Een ander voorbeeld van innovatie in de horeca is dat steeds meer mensen pure producten willen. Steeds meer horecagelegenheden spelen daarop in, door bijvoorbeeld te zorgen voor biologische producten. De meeste horecagelegenheden innoveren echter nog verder en gaan het verhaal van voeding vertellen. Zo gaan ze bijvoorbeeld ook vertellen waar het voedsel vandaan komt (het liefst van een lokale aanbieder) en hoe het wordt geproduceerd.

 Vernieuwing binnen de horeca: Fast Good Food

Druk, druk, druk. Eigenlijk is iedere consument de hele dag druk. Natuurlijk maken we allemaal wel tijd om te gaan eten met vrienden en familie, maar dat wil niet zeggen dat er nog voldoende dagen zijn waarop we én moeten eten én ontzettend druk zijn. Steeds meer horecagelegenheden zetten in op het aanbieden van gezonde voeding, die je toch snel kunt krijgen. Zo kun je en gezond leven en hoef je er niet uitgebreid voor te gaan zitten.