Innovatie in de zorg, hoe ziet dat eruit?

Interactieve wanden, robots die professionals helpen, apps, slimme pleisters, smartwatch en domotica. Innovatie in de zorg neemt veel vormen aan en er gebeurd veel op het gebied van e-health in Nederland. Zorg en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste verbeteringen in de zorg zijn mede mogelijk gemaakt door technologie, en innovatie is noodzakelijk om de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg te verbeteren en goedkoper te maken. Innovatie in de zorg is moeilijk om dat er een vorm van innovatief organiseren vereist is wat o.a. raakvlakken heeft met sociale innovatie.

Waarom innovatie in de zorg lastig is

Innovatie in de zorg is niet gemakkelijk. De drie voornaamste oorzaken zijn protocollen en regels, budget en acceptie van de innovatie binnen de zorginstelling.

Protocollen en regels

In de zorg mag er niet zomaar iets nieuws geïmplementeerd worden. Er zijn ontzettend veel regels, wetten en protocollen waar rekening mee gehouden moet worden. Een vernieuwend product in de zorg mag niet zomaar ingezet worden, maar moet eerst een hoop regels doorstaan.

Budget als belemmerende factor voor innovatie in de zorg

Indien een innovatieve uitvinding in de zorg geen regels of protocollen schendt of er mee om weet te gaan, is er vaak een tweede hobbel. Er moet voldoende budget zijn. Vaak is geld een groot obstakel in de zorg. Er zijn veel bezuinigingen gaande en het implementeren van een innoverend product vraagt niet alleen verdiepend vooronderzoek, maar de producten moeten ook gemaakt worden, de patiënten en zorgverleners moeten erover ingelicht worden en vervolgens komen er vaak ook nog reparatiekosten bij kijken. Kortom, innoverende zorg is belangrijk, maar wordt vaak te duur bevonden door zorginstellingen.

Acceptatie

Tot slot speelt de acceptatie van patiënten en zorgverleners een grote rol. Een e-health product kan dan misschien wel de eerste twee barrières van geld en protocollen doorstaan, maar dat betekent niet meteen dat het product geaccepteerd wordt. Denk hierbij aan de zorgrobots voor demente mensen. De patiënten stonden er positief tegenover, maar er waren ook zorgverleners die er sceptisch tegenover stonden, betreffende de ontmenselijking van de zorg. Het ontbreken van acceptatie is een van de grootste redenen waarom productinnovaties mislukken.

Even tussendoor..

Meer weten over innovatie in de zorg? Het boek ‘Gepersonaliseerde medische zorg’ geeft je meer inzichten aan de hand van voorbeelden. Duidelijke en praktische aanpakken die je in je dagelijkse werk in kunt zetten. Bestel het boek nu op Bol.com

Bestel het boek nu op Bol.com

Voorbeelden innovatie in de zorg

Naast dat er de nodige barrieres zijn om te innoveren in de zorg zijn er een aantal mooie voorbeelden van innovatie in de zorg. Hieronder beschrijven we er drie innovatie voorbeelden die erg uiteen lopen maar beiden het doel hebben om de zorg een stukje makkelijker en beter te maken voor de professionals.

UpToDate van Wolters Kluwer
Wolters Kluwer kennen we traditioneel als uitgever, echter heeft het bedrijf een ware transformatie doorstaan. Een gevolg hiervan is de toetreding tot de e-health markt met hun product UpToDate.  UpToDate maakt het mogelijk voor professionals om op elk moment van de dag de juiste informatie tot zijn of haar beschikking te hebben. Zo maken deze mensen geen beslissingen meer op onjuiste of onvolledige informatie. Naast dat dit dus medische missers voorkomt zorgt het ook nog eens dat professionals efficiënter kunnen werken.

Big data in de zorg

Een ander voorbeeld zijn de Big Data oplossingen die steeds vaker terug komen in de zorg. Met behulp van een computer die enorm veel uitslagen van bepaalde tests heeft kan er een voorspelling gedaan worden over bijvoorbeeld risicogroepen voor dementie of alzheimer. Op deze manier zal het in de toekomst mogelijk zijn om bepaalde voorspellingen te doen over hoe de ziekte zich ontwikkeld en welke mensen risico lopen.

Duxxie, samen meer tijd voor de zorg

Duxxie maakt het bestellen van zorgartikelen gemakkelijk.Zij hebben zich volledig gericht op het bouwen van een super simpel bestelproces. Uit een woud aan aanbieders, kostenplaatjes en hulpmiddelen word je bij Duxxie door het online bestelproces geleid op basis van jouw persoonlijke behoefte. Misschien herken je het: bestellen kost bakken tijd. Tijd die je niet kunt spenderen aan zorg. Door tijd te besparen draagt Duxxie bij aan betere zorg in Nederland.

Blockchain in de zorg

De blockchain technologie wordt tegenwoordig ook gebruikt in de zorg. Aangezien de zorg een systeem is met meerdere partijen die van invloed zijn op de werking ervan is blockchain uiterst geschikt. De techniek maakt namelijk mogelijk om de gedecentraliseerde gegevens gemakkelijk bij elkaar te krijgen. Zo kunnen de processen versneld worden omdat elke partij alle gegevens tot zijn beschikking heeft en enkel veranderingen kan toepassen wanneer de trusted third party hier ook mee akkoord gaat. Het is dus een enorm veilig en transparant systeem.

Kansen genoeg om het écht anders te doen

Ondanks de obstakels, zijn er genoeg mogelijkheden in de zorg om het écht anders te doen. De initiatieven omtrent e-health schieten uit de grond. Mensen en organisaties zitten vol goede ideeën en laten zich niet tegenhouden door obstakels. Daarnaast wordt er met de snelle ontwikkelingen in de techniek steeds meer mogelijk. Er kan betere zorg op maat geleverd worden, zonder dat er ontmenselijking optreedt. Daarnaast kan tijd bespaard worden met bepaalde innovaties, waardoor er meer ruimte is voor persoonlijke aandacht. Dit heeft allemaal invloed op de verbetering van de zorg.

Veelgestelde vragen over Zorg innovatie

Wat zijn voorbeelden van zorg innovatie?

Innovaties in de zorg maken de laatste jaren grote stappen. Van opereren met behulp van robots tot aan het optimaliseren van het bestelproces voor wijkverpleging zodat ze meer tijd over houden voor zorg. In het artikel meer voorbeelden van zorg innovatie.

Waarom is innovatie in de zorg lastig?

Innovatie in de zorg is niet gemakkelijk. De drie voornaamste oorzaken zijn protocollen en regels, budget en acceptie van de innovatie binnen de zorginstelling.

Hoe kun je zorg innovatie stimuleren?

Net als in andere branches zijn diverse factoren van invloed op de mate van innovatie. Je kunt innovatie stimuleren door een open bedrijfscultuur te bewerkstelligen, ruimte te geven voor nieuwe ideeën en mensen mede-eigenaar te maken van de verandering.