Innovatie Hubs in Nederland

Steeds meer mensen erkennen de kracht van innovatie. Niet alleen ondernemers erkennen dat innovatie nodig is om succesvol te blijven, ook ambtenaren, onderzoekers en burgers hebben het steeds vaker over innovatie. Zij zijn ervan overtuigd: wie niet innoveert, is kansloos.

Om ondernemers, ambtenaren, onderzoekers en burgers aansporen om te starten met innoveren en te blijven innoveren, zijn er de afgelopen jaren veel Innovatie Hubs opgezet. Je denkt misschien aan tientallen Innovatie Hubs, maar in feite gaat het om meer dan 220 initiatieven om innovatie te ondersteunen. Het is ook niet voor niets dat Nederland zich als een van de meest innovatieve landen ter wereld mag noemen. Meer over deze Innovatie Hubs Nederland, lees je in dit artikel.

Wat is een Innovatie Hub?

Een Innovatie Hub is een initiatief dat opgezet is om een bepaalde groep mensen aan te sporen om te starten met innoveren en vervolgens te blijven innoveren. Het doel van een Innovatie Hub verschilt per initiatief, maar over het algemeen heeft het te maken met een nieuwe mindset (zoals lean-startup), omzet, naamsbekendheid en/of concurrentievoordeel. Een Innovatie Hub kan bijvoorbeeld proberen een organisatie als toonaangevend topcentrum op een bepaald gebied op de kaart te zetten, met een omzetstijging, een grotere naamsbekendheid en hopelijk ook concurrentievoordeel als gevolg.

Iedere Innovatie Hub is anders. Toch hebben de Innovatie Hubs in Nederland één ding met elkaar gemeen. Ze richten zich namelijk allemaal op innoveren, op welke manier dan ook. De Innovatie Hubs in Nederland sluiten dan ook perfect aan bij de algemene gedachte van nu: wie niet innoveert, is kansloos.

Voorbeelden van Innovatie Hubs in Nederland

Zoals al eerder vermeld, zijn er meer dan 220 Innovatie Hubs in Nederland. In Apeldoorn vind je bijvoorbeeld de organisatie Stedendriehoek Innoveert. Deze organisatie biedt plaatselijke ondernemers kan om hun (innovatieve) idee te versnellen. In Rotterdam is er het samenwerkingsverband SmartPort. Dit samenwerkingsverband ‘speelt een verbindende en stimulerende rol in de samenwerking die nodig is om de complexe uitdagingen in het havengebied tegen te gaan’.

Sommige Innovatie Hubs in Nederland zijn wat vaag qua doelstelling, andere Innovatie Hubs willen duidelijke doelen bereiken. De Noordelijke Innovation Board is een goed voorbeeld van een Innovatie Hub met duidelijk doel. Deze Innovatie Hub heeft de Noordelijke Innovatie Agenda opgesteld, waarmee men de komende vier jaar een miljard aan investeringen in Groningen, Friesland en Drenthe uit wil lokken. Door deze investeringen zouden er 6500 banen moeten ontstaan in deze regio’s.

Innovatie Hubs in campussen en technologieparken

Bovenstaande voorbeelden van Innovatie Hubs in Nederland zijn overlegorganen. Naast overlegorganen, zijn er echter ook veel Innovatie Hubs in campussen en technologieparken (respectievelijk 32 stuks en 20 stuks). In Veenendaal werd bijvoorbeeld de ICT Campus opgezet. Deze campus moet Veenendaal helpen ‘de ICT-stad van FoodValley’ te worden.

In Marknesse is er ook een Innovatie Hub opgezet, dit keer in een technologiepark. Dit park wordt ook wel het Geomatics Businesspark genoemd en moet een ‘toplocatie voor innovatieve en kennisintensieve organisaties’ worden. Om innovatieve en kennisintensieve innovaties inderdaad naar het technologiepark te lokken, is er een grote campagne opgezet. Dit is overigens niet alleen bij het Geomatics Businesspark het geval. Voor veel campussen en technologieparken waar innovatie centraal staat, heeft men een indrukwekkende campagne opgezet om de boel te promoten.

Innovatie Hubs in de zorg

Tot slot zijn er nog veel Innovatie Hubs in de zorg. Denk hierbij aan de Health Campus in Boxmeer, maar ook aan de Health Innovation Campus in Veldhoven. In Nijmegen vind je weer een andere Innovatie Hub die zich op de zorg richt, namelijk de Health Valley. In deze Hub werken meer dan 700 bedrijven met elkaar samen om technologische innovatie in de zorg te creëren. Verder vind je ook Innovatie Hubs in Zwolle (het Health Innovation Park) en in Groningen (het Healthy Ageing Netwerk). Iedere Innovatie Hub doet ongeveer hetzelfde, namelijk ondernemers en andere partijen samenbrengen om innovatie te realiseren in de zorg.