De innovatie van drones

Steeds vaker zijn ze te bewonderen in de lucht: de bestuurbare drones. Rond 2011 is de trend ontstaan en heeft de markt flinke stappen gemaakt. De ontwikkeling van beperkte drones met een klein bereik tot drones met haarscherpe camera’s en een krachtige motor is razendsnel verlopen. Maar waar komt deze trend vandaan? En wat kan deze innovatie bijdragen aan de toekomst?

Drones zijn razend populair

In een korte tijd zijn drones razend populair geworden onder de consumenten. Waar onbemande vliegtuigjes eerst eigenlijk alleen beschikbaar waren voor de zakelijke markt, is een drone ook voor een betaalbare prijs op de consumentenmarkt gekomen.

Tegenwoordig worden consumentendrones vooral gebruikt voor het vliegplezier en maken van prachtige foto’s en video’s. Het grootste gedeelte van de drones is uitgerust met een haarscherpe camera, waardoor er vanuit de lucht geweldige beelden kunnen worden gemaakt.

Dat steeds meer consumenten een drone kopen is wel te zien aan de explosief groeiende markt. In het jaar 2025 is de dronemarkt naar alle waarschijnlijkheid goed voor een kleine 5 miljard euro per jaar. In dat jaar zullen er naar verwachting ongeveer 90 miljoen drones over de toonbank gaan.

De drone, een innovatie voor bedrijven

Bedrijven ontdekken ook steeds vaker het praktische nut van het gebruik van een drone. Amazon wil in de toekomst zelfs pakketten bezorgen met de kleine vliegtuigjes. Hoewel deze innovatie misschien nog wat verder in de toekomst ligt, zijn drones op dit moment al uitermate geschikt voor het filmen en maken van foto’s.

Het schieten van prachtige beelden voor in een film of het professioneel vastleggen van een bruiloft vanuit de lucht zijn al voorbeelden van het in de praktijk brengen van de drones. Het is daarom ook zeker een misvatting om te denken dat drones puur en alleen als speelgoed worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het militair gebruik van een drone. Hier heeft de innovatie er voor gezorgd dat mensen minder risico lopen in gevaarlijk gebied. De verwachting is dat dit nog veel verder ontwikkeld zal worden.

Bij innovatie horen ook regels

De snelgroeiende markt zorgde in eerste instantie voor wat verwarring. De regelgeving was duidelijk niet berekend op de komst van deze onbemande vliegtuigjes. Tegenwoordig is er een duidelijke regelgeving voor het vliegen. De overheid doet er van alles aan om het gebruik van drones op een goede manier toe te staan. Het aantal (grote) incidenten is daarom ook op één hand te tellen. Zo is het tegenwoordig verboden om rondom vliegvelden en andere openbare plekken te vliegen.

Een snelgroeiende innovatie

In de toekomst zijn we zeker niet van de drone af. Alles zit er positief uit voor de onbemande vliegtuigjes; De markt groeit, de drones worden steeds beter en ook het bedrijfsleven ziet een investering steeds vaker zitten. Hoe het zich precies allemaal gaat ontwikkeling weet niemand, maar dat we de drone steeds vaker tegen gaan komen staat vast!