Innovatie beveiligingscamera en camerabewaking

Bewakingscamera’s, waar worden ze vandaag de dag niet toegepast? In de moderne wereld kunnen we haast niet meer om bewakingscamera’s heen. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 1 miljoen beveiligingscamera’s te vinden en de realiteit is dat dit aantal alleen nog maar blijft groeien. Daar waar vroeger camerabewaking vooral werd toegepast in grote en belangrijke openbare gebouwen zien we ze steeds meer in en rondom woonhuizen, openbare plekken, winkels en bedrijfspanden.

De ontwikkeling van beveiligingscamera’s

De markt voor camerabewaking zit al jaren in een enorme ontwikkeling, waar vroeger zwart/wit beelden werden bekeken op een klein en wazig schermpje dat vaak stond op het bureau van de bewakers kunt u tegenwoordig meekijken op grote afstand. Met moderne camerabewaking kunt u zelfs op vakantie via uw Smartphone camerabeelden bekijken. Dit geeft aan hoe ontzettend hard de ontwikkeling van camerabewaking tegenwoordig gaat. De verwachting is dat deze vorm van data mee gaat spelen in big data oplossingen.

Van zwart/wit naar 4K

Tientallen jaren geleden maakten we nog gebruik van zwart/wit beveiligingsbeelden op een klein en wazig schermpje. De ontwikkeling naar Full HD beelden was dan ook enorm, maar het kan nog beter. Afgelopen jaar heeft de beveiligingsmarkt de stap gezet naar 4K camerabewaking, wie had dat ooit kunnen bedenken. Een 4K camera heeft een beeldresolutie van maarliefst 3840×2160, deze resolutie komt overeen met 8.3 megapixel. Hierdoor kunnen deze camera’s het overzicht bewaren en tegelijkertijd focussen, oftewel herkennen van personen en objecten.

Camerabeelden bekijken via Smartphone of tablet

Tegenwoordig is het ook heel eenvoudig om de beelden van beveiligingscamera’s te bekijken op uw smartphone of tablet, hiervoor bestaan meerdere apps waarmee je de koppeling met de camerabeelden eenvoudig en snel kan maken. Vaak wordt er gedacht dat dit alleen mogelijk is bij een IP-camera, echter is dit niet het geval. Camerabewaking bekijken op uw telefoon of tablet kan tegenwoordig bij vrijwel alle camera’s. Dit komt doordat alle beelden in verbinding staan met een netwerk waarmee door middel van een app gemakkelijk verbinding gemaakt kan worden.

De laatste trends in de beveiligingsbranche

Een nieuwe ontwikkeling of uitvinding is pas echt innovatief als het aan een bepaalde klantbehoefte voldoet en er dus simpelweg geld mee verdiend kan worden. De ontwikkelingen in de camerabewaking branche gaan erg snel, daarom hebben wij hier 3 trends waargenomen voor de toekomst.

Barcodescannende Beveiligingscamera’s

Waar momenteel een camera gebruikt wordt voor het monitoren van gebieden, gebouwen of openbare ruimtes zal die in de toekomst in staat zijn om zelfs QR-codes of barcodes te scannen. Denk bijvoorbeeld aan een pakketbezorger die zijn unieke code laat zien aan de beveiligingscamera en vervolgens automatisch toegang krijgt tot het bedrijfspand. En dat dit bezoek ook wordt geregistreerd in het systeem.

Gepersonaliseerde marketing

Terwijl je bij een winkel in de rij staat, zie je ineens een gepersonaliseerde digitaal reclamebord voorbijkomen. Op websites is dit al heel gewoon, maar in de werkelijkheid moet dit nog verder worden doorontwikkeld voordat dit wordt gelanceerd. Momenteel staat deze innovatie nog in de kinderschoenen. Wel is er iets soortgelijks te herkennen in supermarkten, op basis van je gedrag en identificatie krijg je aanbiedingen voorgeschoteld. Dit is een van de innovatie voorbeelden die erg vér gaan volgens veel mensen.

Intelligente toegangsverlening & herkenning

Gezichtsherkenning door camera’s dat kennen we allemaal wel, tegenwoordig zijn zelfs smartphone camera’s in staat om gezichten te herkennen. Gasten en ongewenste bezoekers kunnen worden geregistreerd en indien gewenst kunnen bewakers overgaan tot actie. Waar momenteel hard aan gewerkt wordt door fabrikanten in de security branche is dat de camera’s niet alleen personen kunnen herkennen maar ook objecten. Denk bijvoorbeeld aan een fiets die herkend kan worden als die gestolen is, dit lijkt misschien verre toekomst voor beveiligingscamera’s maar echter worden er al verschillende experimenten uitgevoerd met deze functie.