Incrementele Innovatie, kleine verbeteringen met grote impact

Er zijn verschillende soorten innovatie maar de belangrijkste tweedeling kan gemaakt worden tussen radicale en incrementele innovatie. Dit artikel focust zich op incrementele innovatie, ook wel geleidelijke innovatie. Wat is dat precies en wat zijn voorbeelden van deze vorm van innovatie?

Wat is incrementele innovatie?

Als we naar de innovatie literatuur kijken wordt incrementele innovatie neergezet als: ‘Het verbeteren van een huidig product of dienst zodat deze beter aansluit bij de wensen van de klant’. Uiteraard zijn er meerdere definities van geleidelijke innovatie echter is de bovenstaande definitie een goede samenvatting. Het betekent min of meer dat een bestaand iets beter gemaakt wordt door een organisatie. Dit is het grote verschil met radicale innovatie, bij deze vorm van innovatie verandert de essentie van een product.

Waarom incrementele innovatie?

De reden waarom incrementele innovatie vaak de voorkeur heeft ten opzichte van radicale innovatie heeft te maken met een aantal redenen:

  • Voorspelbaarheid – doordat het (kleine) verbeteringen zijn van het huidig product of dienst kan een organisatie ongeveer voorspellen wat er in de markt gaat gebeuren
  • Kosten – een incrementele innovatie is vaak stukken goedkoper om te realiseren dan een radicale innovatie.
  • Klanten – Incrementele innovatie borduurt voort op een bestaand iets wat klanten vaak al kennen. Hierdoor is de kans op adoptie van de ‘nieuwe versie’ van een product groter dan wanneer er iets compleet nieuws is.

Lees ook: waarom innovaties mislukken

Naast dat er voordelen zijn van incrementele innovatie zijn er ook een aantal nadelen. Misschien wel het grootste nadeel is dat innovaties die incrementeel zijn niet genoeg is om te overleven in de markt. Dit vanwege het feit dat er niet iets écht nieuws wordt geïntroduceerd en concurrenten dus gemakkelijk het product / dienst kunnen namaken. Radicale innovaties hebben deze eigenschap wel. Kortom, wanneer een organisatie enkel incrementele innovaties uitvoert zal deze uiteindelijk marktaandeel en omzet gaan verliezen wat tot gevolg heeft dat deze uiteindelijk failliet zal gaan.

Voorbeelden van Incrementele innovatie

Er zijn talloze voorbeelden van geleidelijke innovatie. In deze voorbeelden zullen een aantal klassieke voorbeelden genoemd worden van zowel incrementele productinnovatie als incrementele procesinnovatie:

  • Mobiele telefoons – Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie van een smartphone, deze is vaak nét wat beter dan het vorige jaar. Denk bijvoorbeeld aan een betere camera of meer geheugen. Dit is een klassiek voorbeeld van een innovatie met incrementeel karakter.
  • Het automatiseren van het sorteren van brieven door postbedrijven is een voorbeeld van incrementele proces innovatie.
  • Verbeteren van elektrische auto’s zoals accuduur en acceleratie is een voorbeeld van incrementele productinnovatie
  • Zuinigere vliegtuigen door betere verbranding van kerosine is een voorbeeld van incrementele productinnovatie
  • 12-uurs levering na bestelling van een product bij een webshop is een voorbeeld van een incrementele procesinnovatie

Nog even dit..

Wil je verder lezen over innovatie? Dan is het boek ‘Regie over Innovatie’ wat voor jou. Zo zorg je voor grip op het innovatieproces.

regie over innovatie
Koop dit boek bij Bol.com

Wat zijn voorbeelden van incrementele innovatie?

Hieronder beschrijven we een paar voorbeelden van incrementele innovatie:

– Mobiele telefoons – Elk jaar verschijnt er een nieuwe versie van een smartphone, deze is vaak nét wat beter dan het vorige jaar. Denk bijvoorbeeld aan een betere camera of meer geheugen. Dit is een klassiek voorbeeld van een innovatie met incrementeel karakter.

– Het automatiseren van het sorteren van brieven door postbedrijven is een voorbeeld van incrementele proces innovatie.

– Verbeteren van elektrische auto’s zoals accuduur en acceleratie is een voorbeeld van incrementele productinnovatie

– Zuinigere vliegtuigen door betere verbranding van kerosine is een voorbeeld van incrementele productinnovatie