Hoe voorkom je ‘diefstal’ van een innovatief idee?

Diefstal van ideeën komt vaak voor in creatieve industrie. Wanneer je iets nieuws en spannends bedenkt dat de aandacht trekt, is het onvermijdelijk dat er op een gegeven moment een product of dienst komt wat vrijwel identiek is. Dat is heel vervelend. Dit is een veel voorkomend probleem wat voorkomen kan worden voor octrooibescherming van het concept.

Jij bent de architect

Alleen maar omdat iemand jouw ‘idee’ heeft ‘gestolen’, betekent nog niet dat ze weten wat ze ermee moeten doen of hoe je in eerste instantie tot het idee bent gekomen. Jij bent de architect van jouw idee, iemand anders is de copycat. Dat betekent dat je de blauwdruk hebt om een ​​nieuw idee te genereren wat als het ware een incrementele innovatie is op je eerste idee.

Illegale diefstal

Als de persoon die het idee steelt een klant is die niet heeft betaald of als een groot bedrijf misbruik heeft gemaakt van je kleine status, kun je juridische stappen ondernemen als jij of een octrooigemachtigde een aanvraag indient voor auteursrecht- of handelsmerkbescherming van je werk. Als het idee aanzienlijk is ontwikkeld, is het misschien zelfs de moeite waard om een ​​patent aan te vragen om het voor langere tijd te beschermen.

Stuur een waarschuwing naar de overtreder

De eerste stap bij het bepalen of er sprake is van een daadwerkelijke inbreuk op het octrooi, is om de inbreukmaker een schriftelijke waarschuwing te sturen. Soms is deze waarschuwing voldoende om de inbreukactiviteit te stoppen en in zeldzame gevallen kunt je ontdekken dat er in de eerste plaats geen octrooi-inbreuk was.

Uitdagende octrooi-inbreuk

De actie die nodig is om octrooi-inbreuk aan te vechten, is afhankelijk van het land waar de inbreuk heeft plaatsgevonden. In de Verenigde Staten kun je een claim indienen als iemand ongeautoriseerde kopieën van je uitvinding heeft gemaakt, gebruikt, verkocht, aangeboden om te verkopen of geïmporteerd. Claims wegens inbreuk op octrooien in de Verenigde Staten moeten worden ingediend in de staten waarin de inbreukmaker zaken doet.

Als het octrooi nog in behandeling is

In alle landen kunnen inbreukclaims alleen worden ingediend voor uitvindingen waarvoor een octrooi is verleend. Als je octrooi reeds in behandeling is tijdens de inbreuk, kun je mogelijk een bevel verkrijgen. Een rechterlijk bevel zal de inbreukmaker tijdelijk stoppen met het maken en verkopen van de uitvinding totdat je octrooi opdroogt, waarna je een officieel rechtsgeding kunt indienen voor schadevergoeding omdat het dan onder de octrooibescherming valt van de wet.

Verschillende landen en Octrooibescherming

Als de inbreukmaker handelt in een land waar je geen octrooi hebt, kun je geen vervolging instellen. Volgens de huidige wetgeving mag elk land zijn eigen octrooivormen hebben en zijn zij alleen verantwoordelijk voor de bescherming van gepatenteerde items in hun eigen grenzen. Verder zijn er veel derdewereldlanden met uitgebreide zwarte markten waar octrooibescherming helemaal niet bestaat.