Hoe kun je een e-sigaret vullen?

De elektronische sigaret wordt in Nederland steeds populairder. Een toenemend aantal traditionele rokers kiest ervoor om de sigaret of peuk aan de kant te leggen en over te stappen op de elektronische sigaret. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook minder schadelijk. En daarbij hebben e-sigaretten als voordeel dat je op meer plekken kunt roken, minder naar rook stinkt en zelf kunt bepalen hoeveel nicotine je wilt inhaleren. Maar hoe werkt een e-sigaret en hoe kun je een elektronische sigaret precies vullen?

Zo werkt een e-sigaret

Elektronische sigaretten werken via een systeem, waarbij er een vloeistof wordt verdampt waar nicotine in zit en een smaakje. Om deze reden wordt elektronisch roken ook wel eens ‘dampen’ genoemd, of ‘vaporizen’. Via een buisje kan de e-roker de damp vervolgens inhaleren. Het grote verschil met het traditionele roken is dus dat er bij elektronisch roken geen rook vrijkomt, maar damp. Daarnaast smaken de traditionele sigaretten allemaal redelijk gelijk. De e-sigaret is daarentegen in tal van smaken beschikbaar. Dit maakt het roken gevarieerder. Naast deze mogelijkheden op het gebied van variatie kan een e-sigaret mensen ook helpen met het stoppen met roken. Je kunt namelijk een e-sigaret vullen met vloeistof die geen nicotine bevat, maar wel een lekker smaakje heeft. Zo kun je terwijl je voor je gevoel nog aan het roken bent je nicotineverslaving relatief eenvoudig aan de kant zetten.

Hoe vul je een e-sigaret bij?

Er zijn vier methoden die je kunt gebruiken om een elektronische sigaret bij te vullen via een cartridge. 

  1. De eerste manier is om de container ofwel cartridge in je linkerhand vast te houden, met de opening naar boven. Vervolgens kun je met de dispense of het flacon in je rechterhand de vloeistof in de cartridge drukken. Drie druppels inbrengen via pipetteren is genoeg. Schudt met een paperclip of een tandenstoker de vloeistof aan en herhaal deze handeling nog twee keer.
  1. Een tweede vulmethode is om een tandenstoker volledig in de cartridge te duwen, zodat er ruimte vrijkomt. Druppel met een pipet vloeistof in de holle, vrijgekomen ruimte. Op het eind zet je de cartridge rechtop en doe je nog een druppel op de bovenkant.
  1. In de derde plaats kun je een cartridge ook snel bijvullen met behulp van een spuit. Zorg dat er 1 ml vloeistof in de spuit zit en maak het liefst gebruik van een wat dikkere naald. Steek de spuitnaald langs de containerrand tot deze de bodem raakt en knijp vervolgens de vloeistof leeg in de ruimte.
  1. Ten slotte kun je nog een pincet gebruiken met lange, dunne pootjes, voor het bijvullen van vape. Steek deze tot de bodem in de cartridge. Houdt de cartridge verticaal en giet er de vloeistof langs. Laat enkele millimeters aan de bovenkant vrij en herhaal deze procedure tot de container goed is gevuld.