Hoe kan GRC-software organisaties helpen om gegevenslekken te voorkomen?
Als ondernemer wil je je bedrijf zo veilig mogelijk houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je bedrijf veilig te houden. Een daarvan is het houden van overzicht, zodat je direct kunt ingrijpen bij een bedreiging. In een groot bedrijf kan het lastig zijn om dit overzicht te bewaren, omdat er vaak behoorlijk wat processen in omgaan. Je hebt dan niet altijd de tijd om je volledig in te zetten voor het risicobeheer informatie beveiliging. Gelukkig zijn er tegenwoordig software waarmee dit een stuk makkelijker wordt gemaakt. Een voorbeeld van zo’n software is GRC: een veelgebruikte software voor binnen bedrijven wat staat voor Governance, Risk en Compliance. Maar wat is het nu precies? In dit artikel wordt uitgelegd wat GRC is en hoe het jouw bedrijf kan beschermen tegen risico’s.
Wat is GRC?
Als bedrijf verwerk je veel gegevens, waaronder persoonlijke klantinformatie, maar ook informatie over alle bedrijfsprocessen. Deze gegevens kunnen behoorlijk gevoelig zijn voor lekken en moeten dus goed beschermd worden tegen interne en externe bedreigingen, zoals hackers en malware, maar ook tegen onopzettelijke gegevenslekken. Hier komt GRC om de hoek kijken. Deze software helpt met het opzoeken van (potentiële) risico’s binnen het bedrijf. Vervolgens kan het maatregelen opstellen, zodat de risico’s verminderd worden. Ook worden er regelmatig rapporten opgesteld, over hoe het gaat met de informatiebeveiliging. De GRC software voor IT-beveiliging kan dus meer veiligheid bieden aan bedrijven.
Waar staat governance voor?
Een van de drie factoren waar een GRC-software zich mee bezighoudt, is Governance. Dit staat voor het bestuur van het bedrijf. Het Governance gedeelte van een GRC-software kijkt naar hoe de activiteiten afgestemd zijn op de doelen van het bedrijf. Oftewel, het regelt processen en het beleid dat een bedrijf heeft om alle activiteiten binnen het bedrijf te beheren, maar ook te bewaken. Zo heb je als bedrijf minder last van onnodige kosten, omdat alle activiteiten een doel hebben. Daarbij helpt het om risico’s te verminderen, omdat al het beheer van informatie en de verwerking ervan goed gecheckt wordt.
Waar staan risk en compliance voor?
Risk is een andere factor waar een GRC zich mee bezighoudt. Alles wat een negatief effect op het bedrijf kan hebben, vormt een risico. Sommige risico’s, zoals een economische crisis, kun je niet beïnvloeden, maar andere risico’s, bijvoorbeeld dankzij operationele of technische fouten, kun je wel voorkomen. Dit is dan ook waar een GRC op let: het gaat op zoek naar risico’s, zowel binnen het beleid van het bedrijf en door storingen, als door externe partijen zoals hackers. Door de duidelijke rapportages en aanpassingen is het als bedrijf veel makkelijker om overzicht te houden en gevoelige processen aan te passen. De laatste factor is Compliance. Dit deel let erop dat alle activiteiten binnen de organisatie worden uitgevoerd op een manier die toegestaan is volgens de wet- en regelgeving. Zo loop je geen risico op het gebied van wat wel en niet wettelijk toegestaan is, zelfs wanneer de regelgeving constant blijft veranderen. Het toevoegen van een GRC-systeem is dus onmisbaar in het bedrijfsleven.