
Hoe innovaties in de Sportwereld impact hebben
Sporten zal altijd gedaan moeten worden door mensen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je techniek niet op een intelligente manier in kunt zetten en zo van een zilveren medaille een gouden medaille kunt maken. Door de jaren heen zijn er een aantal indrukwekkende innovaties in de sportwereld geweest. We zetten hier een aantal belangrijke en/of indrukwekkende innovaties in de sportwereld voor je op een rijtje.
Uitvinding van de klapschaats
Een van de innovaties binnen de sportwereld die een sport compleet veranderd heeft is de uitvinding van de klapschaats. Officieel is de klapschaats al in 1893 uitgevonden, er is toen zelfs een octrooi voor aangevraagd. Zoals het echter wel vaker gaat met octrooien en patenten, is ook deze uitvinding ongebruikt gebleven. Dit veranderde echter in 1994. Erik van Kordelaar en Dick de Bles besloten om de klapschaats te gaan gebruiken bij wedstrijden voor de junioren. Dit bleek een succes te zijn en in 1996 werd de klapschaats door het nationale damesteam gebruikt. De resultaten waren zo indrukwekkend dat twee jaar later vrijwel iedereen op klapschaatsen reed.
Innovatie binnen de voetbalwereld
Ook binnen de voetbalwereld wordt steeds meer geïnnoveerd. De belangrijkste ontwikkeling lijkt op dit moment de toepassing van data te zijn. In andere sporten, denk bijvoorbeeld aan volleybal, wordt er veel meer naar data gekeken. Zo weten spelers hoe hard de tegenstander serveert, wat zijn of haar sterke kanten zijn en kunnen zo hun speelstrategie hier op aanpassen. In de voetballerij maakt dit zijn opmars. Spelers kunnen zichzelf verbeteren door beter naar statistieken te kijken. Er zijn dan ook steeds meer (Nederlandse) bedrijven die zich specialiseren in het aanbieden van dergelijke data en daar, samen met spelers, naar kijken.
Won Tom Dumoulin de Giro dankzij sportinnovaties?
The devil is in the details, zo gaat het gezegde. Dat geldt waarschijnlijk in ieder geval voor Tom Dumoulin. Afgelopen jaar won hij de Giro. Dit succes is mede te danken aan de wetenschappers op de TU in Delft. Zij werkten aan een speciaal pak, dat nog aerodynamischer was. Zo’n pak moet natuurlijk uitgebreid getest worden en dat gaat ten koste van de trainingstijd. Dat is natuurlijk zonde. Daarom maakte de TU Delft een 3D-geprinte versie van Tom Dumoulin. Op deze manier konden ze het pak zo vaak uitproberen als ze maar wilden, zonder dat Tom daarvoor zijn training af hoefde te breken.
(Top)wetenschappers en (top)sporters: een gouden combinatie
Wie op het hoogste niveau sport weet dat het om de details gaat. De verschillen in de topsport zijn klein en de belangen groot. Daarom zal een sporter hard moeten werken als hij goud wil halen. Maar hard werken alleen lijkt niet meer het enige wat een sporten moet doen om de beste te zijn. Innovaties in de sportwereld helpen hierbij.
Meer weten over Sport innovatie? Check deze boeken.