Hoe innovatie sociale media blijft verbeteren

Sociale media zijn continu in ontwikkeling. Niet alleen Facebook houdt zich bezig met innovaties, ook de ontwikkelaars van het sociale platform Snapchat zitten absoluut niet stil. Op welke manieren sociale media zich blijven innoveren, leggen we kort uit aan de hand van enkele voorbeelden. Hoe blijft innovatie sociale media verbeteren en verbreden?

De nieuwe functie van Snapchat

De ontwikkelaars van Snapchat zijn continu bezig nieuwe functies te ontwikkelen voor het platform. Een nieuwe functie die Snapchat onlangs gepresenteerd heeft, is de functie om objecten in foto’s en video’s te plaatsen. Met deze functie projecteert u bijvoorbeeld een regenboog in uw foto of een bloem in uw video. U bepaalt zelf de positie en grootte van het object. Dit lijkt niet zo bijzonder, maar de nieuwe functie van Snapchat gaat verder. Maakt u een video en plaatst u hier een regenboog in, dan wordt deze regenboog groter of juist kleiner als u gaat lopen. Op deze manier lijkt het net of de regenboog echt in de video zit.

Innovatie sociale media: Facebook Spaces

Direct na de bekendmaking van de nieuwe functie van Snapchat, kwam Facebook ook met een nieuwe innovatie. Deze innovatie wordt ook wel Facebook Spaces genoemd. Met Facebook Spaces kunt u met familieleden, vrienden, collega’s en anderen in een 3D omgeving praten. Het idee achter de innovatie is dat u altijd met uw dierbaren kunt praten en samenzijn, ook als u even niet fysiek bij elkaar in de buurt bent. U creëert uw eigen avatar en deze presenteert u in de virtuele wereld. De Oculus Touch controllers die u bij Facebook Spaces gebruikt, zorgen ervoor dat de avatar uw bewegingen volgt. Op deze manier wordt de 3D omgeving van Facebook Spaces zo realistisch mogelijk gemaakt.

Met Facebook Spaces kunt u ook 360 foto’s en video’s importeren, door herinneringen bladeren en ga zo maar door. En heeft u geen Oculus Rift met headset en controllers? Dan is dit geen probleem, want Mark Zuckerberg wil Facebook Spaces uiteindelijk ook implementeren in Facebook Messenger met een speciale bril en uiteindelijk zelfs speciale contactlenzen.

Speech-to-text interface bij Facebook

De innovaties van Facebook gaan nog veel verder dan Facebook Spaces. Zo is Facebook op dit moment bezig met het ontwikkelen van een ‘speech-to-text interface’. Deze innovatie maakt het mogelijk om een tekst te typen op een computerscherm, zonder dat u uw vingers of uw stem hoeft te gebruiken. De computer schrijft simpelweg uw gedachten op, door neurale signalen van uw hersenen op te pikken. Overigens neemt de computer niet alle gedachten over, maar enkel de gedachten in een bepaald deel van de hersenactiviteit. Op deze manier worden enkel de relevante gedachten opgeschreven en niet de gedachten die u liever voor uzelf houdt.

Hoewel Facebook nog lang niet klaar is met de ‘speech-to-text interface’, is de innovatie zeker interessant te noemen. Zeker mensen met een communicatiehandcap kunnen baat hebben bij de ‘speech-to-text interface’ van Facebook, als deze innovatie echt goed gaat werken. Dat innovatie sociale media toegankelijker en beter moet maken is duidelijk. Wij zijn erg benieuwd naar de aankomende innovaties van de sociale media platformen.