Gemeente Haarlem experimenteert met crypto oplossing

Op dit moment moet een burger in de gemeente Haarlem, net zoals bij veel andere gemeentes, langs het gemeentehuis voor een bewijs dat hij of zij inwoner is van de gemeente. Dit bewijs heb je onder andere nodig voor het huren of kopen van een huis, bij de notaris of voor het afnemen van een lening. Het proof of concept wat ontwikkeld wordt door ICTU en Xurus maakt gebruik van de technologie van IOTA. IOTA is gericht op ‘Internet of Things’ en heeft als focus het uitwisselen van data op een snelle en anonieme manier.

Hoe ziet de IOTA oplossingen bij de Gemeente Haarlem eruit?

De software, ontwikkeld door ICTU en Xurus, is als open source beschikbaar gesteld en kan daarmee vrij gebruikt worden door andere gemeenten en landelijke overheden. Het is de bedoeling dat begin 2018 de mogelijkheid beschikbaar is voor burgers. Er is onder andere voor IOTA gekozen omdat deze ten opzichte van andere coins, bijvoorbeeld de bitcoin, een lager verbruik van energie zou hebben en snellere transacties zou garanderen. Het feit dat de technologie open source is betekent dat adoptie in het overheidslandschap wel eens een flinke stap kan nemen. Het efficient inzetten van overheidsgeld is een van de speerpunten van gemeenten en provincies.

Innovatiemanager van de Gemeente Haarlem Bas de Boer geeft aan dat de technologie direct bruikbaar is voor burgers. “Bij wijze van spreken kan het morgen in productie gaan. Het bevordert de technologie en de adoptie van blockchain in de publieke sector en brengt daarmee de Nederlandse samenleving vooruit.”

Toekomst IOTA oplossingen

De verwachting is dat er in de toekomst verschillende praktische toepassingen van blockchain gerelateerde technologieën worden ontwikkeld. Niet alleen biedt het mogelijkheden voor de overheid, ook de zorg en bouw hebben veel aan blockchain oplossingen. IOTA oplossingen zullen groeien, naast dat het enkel een cryptocurrency is.