Fintech bedrijven en de financiële sector

Fintech staat voor financiële technologie. Het zijn innovatieve start-ups die onder deze noemer verandering brengen in de financiële wereld. Dit proces is de afgelopen jaren versneld door middel van beter wordende technologie en het gebrek aan vertrouwen in de traditionele banken. Fintech bedrijven kunnen worden gezien als een aanvulling, maar ook als een alternatief voor de traditionele bank. Het voordeel van Fintech bedrijven is dat ze sneller werken dan het logge systeem van de traditionele banken en je kunt ook een stuk goedkoper uit zijn bij deze bedrijven. Hierdoor is bitcoin ook een vaak gebruikte betalingsmanier.

Voorbeelden van Fintech bedrijven

Er is tegenwoordig een keur aan fintech bedrijven te vinden uit nagenoeg alle delen van de wereld. De Chinese online verzekeraar ZhonAn is daar een voorbeeld van. Deze is vooral gericht op big data, het inschatten van claims en een doelgerichte marketing.

Een ander voorbeeld is Oscar uit de Verenigde Staten. Deze wil gezondheidszorg verbeteren met behulp van technologie. Het verwerken van medische claims moet verbeterd worden tot en met het kiezen van de juiste zorgverlener.

Het Amerikaanse Wealth Front daarentegen, automatiseert vermogensbeheer en beleggingen. Zo zijn er veel verschillende Fintech bedrijven te vinden. Fintech bedrijven leveren hun bijdrage aan innovatie in landen en laten mensen anders kijken naar een traditionele sector. De meest innovatieve landen huizen vrijwel allemaal een aantal fintech bedrijven.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van Fintech bedrijven. Overal ter wereld duiken er steeds meer bedrijven op met innovatieve ideeën die bewerkstelligt worden in Fintech bedrijven. Zo ook in Nederland. Hier is het ook een miljarden business geworden met als bekendste Fintech bedrijf Adyen, die over de hele wereld bekend is en nu ook gaat samenwerken met Ebay. Daarnaast zijn er nog veel meer bedrijven en komen er ook steeds meer bij in Nederland.

Nederlands Fintech bedrijf Adyen

Adyen is een Fintech bedrijf die betalingen over de hele wereld faciliteert. Het maakt het verzenden en ontvangen van geld een stuk makkelijker. Ze hebben wereldwijd vele klanten waaronder ook veel bekende internationale bedrijven. Zo maken KLM, Uber, Facebook, Spotify, Nike, Vodafone en Soundcloud bijvoorbeeld gebruik van Adyen. De expansie die ze weten te bereiken houdt ook voortdurend aan. Er lijkt geen einde aan te komen. Dit is kenbaar voor een lean startup: snel internationaal schaalbaar.

Bedrijven zoals Adyen zijn er over de gehele wereld nog veel meer te vinden. Landen als Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland zijn bijzonder groot wanneer het gaat om Fintech bedrijven. Langzaam maar zeker zijn ze bezig de financiële tak over te nemen van de traditionele banken met het gebruik van onder andere blockchain technologie. De voordelen die het heeft, is dat het en veiliger word. Daarnaast maken ze dankbaar gebruik van het wantrouwen jegens traditionele banken naar aanleiding van de financiële crisis. Fintech wordt gezien als de toekomst van de financiële markten.