De 5 verwachte Innovatietrends van 2018

Dit jaar zijn er diverse innovatietrends op ons pad gekomen, maar ook in 2018 staat er weer veel te gebeuren. In dit artikel leest u wat de vijf grootste innovatietrends van 2018 zullen zijn. Door onderstaande informatie door te lezen, weet u precies wat de innovatietrends van 2018 zijn.

Blockchain als een van de innovatietrends van 2018

De blockchain technologie wordt niet alleen gebruikt in de wereld van de cryptomunten zoals bitcoin, maar kan ook op andere manieren worden toegepast. Verwacht wordt dat de blockchain technologie in 2018 ook toegepast zal worden in de financiële wereld en zelfs in diverse overheidsdiensten. Zo zou de blockchain technologie de efficiëntie en betrouwbaarheid van diverse financiële producten moeten verbeteren en gebruikt kunnen worden om diverse systemen van de overheid opnieuw te ontwerpen. Fintech en legaltech bedrijven zullen zich verder op deze oplossingen gaan focussen.

Domotica, innovatie in huis

Domotica is een samentrekking van het woord domus (huis) en informatica, robotica en telematica. Domotica wordt ook wel ‘huisautomatisering’ genoemd. De diverse technologische domotica producten die inmiddels op de markt zijn gebracht en de vele producten die nog op de markt komen, moeten ervoor zorgen dat het wooncomfort verbetert. Omdat er steeds meer domotica producten op de markt komen, wordt deze trend steeds belangrijker in 2018.

Intelligente apps

Intelligente apps zijn applicaties waar kunstmatige intelligentie in verwerkt is. Deze apps kunnen de rol van menselijke assistenten overnemen, bijvoorbeeld door e-mails te verwerken, vergaderingen in te plannen en zelfs bloemen te sturen naar uw partner. Nu zijn er nog niet zo veel intelligente apps, maar naar verwachting is dit volgend jaar helemaal anders. Naar verwachting gebruiken we over enkele jaren, rond het jaar 2020, allemaal wel een paar intelligente apps.

De focus op Duurzaamheid

Door de jaren heen is duurzaamheid steeds belangrijker geworden in onze samenleving. In 2018 speelt duurzaamheid een nog belangrijkere rol in ons dagelijks leven. Zeker bedrijven zullen dit gaan merken. Organisaties die zich op dit moment op duurzaamheid focussen, hebben vaak een stapje voor op de concurrenten. Naar verwachting is duurzaamheid geen voordeel meer en 2018 en de jaren hierna, maar een must. Duurzame innovatie wordt daarom ook steeds belangrijker. Organisaties die zich niet bezig houden met duurzaamheid, komen hoogstwaarschijnlijk in de problemen. Verwacht wordt dat veel organisaties hun bedrijfsbeleid om moeten gooien, om zich meer te focussen op duurzaamheid.

Platforms als belangrijke innovatietrend

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van verschillende soorten platforms. In 2018 zal de platformmarkt nog groter worden. Zonder dat we het weten, zijn er steeds meer bedrijven die als platform functioneren. Enkele voorbeelden zijn Apple, Google, Philips, Bol.com, Ebay en Airbnb. In 2018 en de jaren hierna, komen hier nog meer bedrijven bij. Dit betekent dat de platformmarkt aanzienlijk zal groeien en ook zal fungeren als innovatieve oplossing.