De meest innovatieve landen in 2019

De World Intellectual Property Organization (WIPO) heeft de Global Innovation Index (GII) voor 2019 bekend gemaakt. De Global Innovation Index beoordeelt en rangschikt 129 landen en economieën op hun innovatieprestaties. De index geeft waardevolle inzichten in de dynamiek van wereldwijde innovatie. Hij toont de economieën die uitblinken in innovatie en de landen die succesvoller zijn in het vertalen van investeringen voor innovatie.

Een waardevol benchmarking instrument

De Global Innovation Index is een waardevol benchmarking instrument dat de publiek-private dialoog kan vergemakkelijken. En een plek waar beleidsmakers, bedrijfsleiders en andere belanghebbenden de innovatievoortgang op jaarbasis kunnen evalueren.

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen van de Global Innovation Index (GII) 2019 zijn:

  • innovatie verandert in opkomende economieën
  • innovatie bloeit ondanks economische vertraging
  • een innovatief ‘glazen plafond’ blijft bestaan ​​en verdeelt economieën
  • het rendement op innovatie-investeringen kan sterk variëren
  • de verschuiving van innovatieve kwantiteit naar innovatieve kwaliteit heeft prioriteit
  • innovatieclusters bevinden zich vooral in de VS, China en Duitsland

Zwitserland meest innovatieve land

Net als in 2018 is Zwitserland ook dit jaar verkozen tot het meest innovatieve land ter wereld. En dit is zelfs het negende jaar op rij dat Zwitserland wint. Zwitserland scoort op meerdere punten heel hoog en blijft zich voortdurend ontwikkelen en verbeteren, waardoor zij hoog in de ranking blijven staan. Ze laten continu, constante en uitstekende innovatieresultaten zien.

Nederland verliest wat plekken

Nederland doet het heel goed als het gaat om innovatie en mag zich een van de meest innovatieve landen van de wereld noemen. In de ranking van 2019 verliest Nederland een aantal plekken. In 2018 stond Nederland nog op plek twee en in 2019 verliest Nederland twee plekken aan Zweden en de Verenigde Staten. Maar ook een vierde plek is natuurlijk heel goed.

De Europese Unie wordt steeds innovatiever

De Europese Unie laat ieder jaar weer betere prestaties op het gebied van innovatie zien. Veel van deze Europese landen worden terecht innovatieleiders genoemd. Nederland is één van die landen samen met Zweden, Finland en Denemarken.

De overige landen in de top 10 van meest innovatieve landen

Naast de Europese innovatieleiders zijn er nog andere landen die in de top 10 van meest innovatieve landen staan. Dit zijn de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Singapore, Duitsland en Israël.

Bloeiende innovatie

Innovatie bloeit nog volop. Ook in de ranking van 2019 is dit goed terug te zien. Het is mooi om te zien dat er nog een groei en bloei in innovatie is ondanks de vertragende economie. Je ziet dat landen als China en India een transformatie van de geografie van innovatie bewerkstelligen. Helaas is deze bloei van innovatie niet voor alle landen weggelegd. Denk bijvoorbeeld aan landen waar de politiek niet naar behoren functioneert of landen die met conflicten te maken hebben.