De meest innovatieve bedrijven van 2016

Elk jaar worden er innovatie onderzoeken gedaan naar de meest innovatieve bedrijven. De Boston Consultancy Group heeft elk jaar zo’n onderzoek en heeft een lijst van de meest innovatieve bedrijven van 2016. Dit artikel analyseert de lijst en legt uit wat er precies gemeten is.

De meest innovatieve bedrijven van 2016

Volgens de BCG groep staat Apple op nummer 1 als het meest innovatieve bedrijf in 2016. De top 10 wordt gevuld met de klassieke tech bedrijven zoals Microsoft, Google en Tesla. Maar ook de radicale innovators zoals Uber en AirBnB hebben hun intrede gemaakt. Deze bedrijven laten zien dat digitale innovatie een zeer belangrijke factor aan het worden is in het landschap. De van oudsher proces gedreven bedrijven zoals GM en Daimler hebben ook hun organisatie innovatief weten te maken. Met name data analyses en interpretatie van deze data heeft hierbij een grote rol gespeeld.

BCG Innovatie top 50

Wat is er gemeten?

Innovatie gaat over het creëren van waarde en dat is precies het belangrijkste onderdeel van de meeting van de BCG. Heeft het bedrijf veel waarde gecreëerd voor zichzelf en voor de klant? Dit was een van de factoren wat gemeten is maar ook de medewerkers en de perceptie van de klant zijn belangrijk geweest. Daarnaast van open innovatie is belangrijk geweest in dit onderzoek naar de meest innovatieve bedrijven van 2016. Er is gekeken naar de mate waarin de bedrijven zich open stellen naar de buitenwereld. BCG bestempeld bedrijven die zich niet open stellen als bedrijven die achter (gaan) lopen. Breng innovatie van de buitenwereld naar binnen, dat is iets wat de 50 innovatieve bedrijven van 2016 allemaal hoog in het vaandel hebben staan. Komen de meest innovatieve bedrijven ook uit de meest innovatieve landen? Lees het hier

Vervolgens is er gekeken hoe dat de bedrijven zijn gefinancierd, ook dit heeft namelijk invloed op de mate van innovativiteit. Bedrijven die in een korte tijd veel geld tot zijn beschikking krijgen door bijvoorbeeld Corporate Venture Capital maken een explosieve groei door. Dit betekent min of meer dat grote organisaties in startups investeren en op deze manier op de meest innovatieve bedrijven van 2016 lijst terecht gekomen zijn. Ook startups in Nederland maken dankbaar gebruik van deze manier van kapitaal ophalen.