Cloud Innovatie, steeds belangrijker voor IT

Cloud innovatie wekt steeds meer belangstelling. De markt is in beweging en groeit. Steeds meer organisaties en bedrijven beginnen de kansen van cloudtechnologie te zien. Het biedt de kans om praktischer met IT om te gaan en te besparen op de kosten van beheer en onderhoud. Daarnaast zijn er nog meer voordelen van diensten uit de cloud gebruiken. Zo is het flexibel, schaalbaar en minder complex, wat ervoor zorgt dat er beter samengewerkt kan worden en er meer tijd over blijft om te focussen op de core business van het bedrijf of startup.

Hoe kan Cloud Innovatie worden gebruikt?

Voor veel mensen en organisaties is het begrip ‘cloud innovatie’ wat ongrijpbaar. Het is daarom interessant om wat concrete voorbeelden te lezen over hoe de cloud kan worden ingezet. Zo biedt deze uitkomst bij onvoorziene business thema’s die een goede IT-oplossing behoeven. Vaak gaat die oplossing gepaard met een grote impact op de infrastructuur of duren de implementatietrajecten erg lang. Een cloudbased oplossing kan bij ongeplande issues een snelle oplossing bieden, zodat gebruikers direct aan de slag kunnen. Een oplossing via de cloud belast immers de infrastructuur niet en IT-beheer hoeft zich niet bezorgd te maken over beveiliging, beheer, onderhoud en beschikbaarheid.

Een ander moment waarop werken met de cloud ideaal is, is wanneer er piekbelasting op de website moet worden opgevangen. Een website kan overbelast raken als er bijvoorbeeld een speciale actie wordt georganiseerd. Als te veel bezoekers naar de website gaan kan deze onbereikbaar worden, wat natuurlijk funest is voor de klanttevredenheid en de conversie (aankopen). Je kunt natuurlijk permanent extra capaciteit beschikbaar hebben, maar het is zonde van het geld als deze een groot deel van het jaar niet wordt gebruikt. Met de cloud kun je websites tijdelijk van extra capaciteit voorzien en speciale actiepagina’s gemakkelijk activeren en deactiveren. Zo betaal je enkel extra tijdens de piekmomenten.

Ondersteuning van mobiel werken

Medewerkers zitten al lang niet meer alleen op een kantoor met één computer. Ze werken ook thuis, bij klanten of andere locaties en maken gebruik van laptops, smartphones en tablets. Door vanuit de cloud een digitale werkplek beschikbaar te stellen kunnen medewerkers overal gemakkelijk en flexibel aan het werk. Al deze mobiele apparaten maken ook het beheer moeilijker en bovendien duurder. Door beheer uit te voeren vanuit de cloud, kan het beheer op afstand worden uitgevoerd en hebben medewerkers er geen last van. Zo worden tijd en kosten bespaard.

Kortom, Cloud Innovatie bied veel mogelijkheden

Cloudbased oplossingen bieden dus kansen en mogelijkheden. Begin echter wel altijd met een goede strategie alvorens je tot implementatie overgaat. Breng in kaart wat de gevolgen zijn en voer nieuwe processen en oplossingen stapje voor stapje in, zodat het overzicht en de controle behouden blijven.