Circulaire innovatie, wat is het precies?

Door de jaren heen zijn er binnen verschillende markten heel wat innovaties gerealiseerd. Deze innovaties hadden als doel om bepaalde producten niet alleen efficiënter, maar bijvoorbeeld ook gebruiksvriendelijker te maken. Het finale doel van deze innovaties was telkens om een product of dienst beter af te stemmen op de noden van de (eind)gebruiker. Daarbij werd de impact op het milieu al eens over het hoofd gezien. Dat is tegenwoordig niet langer het geval. Circulaire innovaties zorgen er namelijk voor dat er interessante producten kunnen worden ontwikkeld met aandacht voor het milieu en de levenskwaliteit van onze planeet.

Ben jij ook benieuwd wat circulaire innovatie nu precies is en hoe dit zich vertaalt in de praktijk? Verdiep je dan snel even in de onderstaande informatie hier op deze pagina!

Wat is circulaire innovatie en hoe belangrijk is het?

Circulaire innovatie bestrijkt heel wat verschillende aspecten. Kort gezegd heeft ze betrekking tot het gebruik van materialen die meermaals kunnen worden (her)gebruikt zonder dat ze degraderen.

Het is namelijk één ding om een materiaal te hergebruiken, maar kan dat nog wel op de verwachte, kwalitatieve manier? Dit is in principe waar circulaire innovatie in haar totaliteit de focus op legt. Om dit te kunnen realiseren is er nood aan verschillende zaken:

  1. Slim ontworpen & geconnecteerde producten;
  2. Nieuwe productiemethoden zoals bijvoorbeeld 3D-printen;
  3. Betere sorteer- en recyclagetechnieken;

Op technologisch vlak slagen we er tegenwoordig reeds in om enkele belangrijke aspecten van circulaire innovatie te realiseren. Dit alleen is echter niet voldoende. Bij circulaire innovatie is er namelijk niet alleen nood aan verbeterde, specifiek ontwikkelde producten. Wat bovendien namelijk ook te denken van aangepaste business modellen en marktbenaderingen?

De tijd dat klanten zitten te wachten op producten behoort voorgoed tot het verleden. Waar ze wel op wachten zijn concrete oplossingen die zich aandienen voor belangrijke problemen die zich stellen. Circulaire innovatie kan in een groot deel van deze noden en wensen tegemoetkomen.

Voorbeelden van circulaire innovatie

Voor veel mensen zal bovenstaande informatie over circulaire innovatie enigszins als Chinees in de oren klinken. Het is dan ook in de praktijk beter om het principe van circulaire innovatie uiteen te zetten aan de hand van een reeks voorbeelden. Wij hebben alvast enkele interessante voorbeelden van circulaire innovatie voor je uitgezocht en op een rijtje gezet. Mocht je een mooie aanvulling hebben, laat het weten in een reactie onder het artikel.

1.) Een duurzame manier van bier brouwen

Een eerste voorbeeld van circulaire innovatie heeft betrekking tot de manier waarop de broeders van de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven hun La Trappe Trappist brouwen. Broeder Isaac van de abdij en István Koller van Waterschap De Dommel vormen samen de drijvende kracht achter de Biomakerij. Deze plantenkas is verantwoordelijk voor het zuiveren van het afvalwater dat afkomstig is van de abdij. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de monniken is om toe te werken naar het hergebruik van drinkwater in het brouwproces. Dit project beschikt over een innige connectie met de spiritualiteit van de trappisten. In een reactie lieten de monniken het volgende optekenen: “Zeven dagen in de week gaan we naar de kerk om God te prijzen om zijn schepping. Het spreekt voor zich dat we dan ook niet zomaar vrolijk door kunnen gaan met vervuilen”.

2.) Het hergebruik van warme lucht in datacentra

Datacenters zijn gebouwen die speciaal zijn ingericht om een bepaalde ICT-infrastructuur in onder te brengen. Om er zeker van te zijn dat de machines op een efficiënte en veilige manier kunnen functioneren wordt er voor gekozen om de warme lucht die het gevolg is van het draaien van de machines af te voeren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. In het merendeel van de gevallen gebeurt dat via de lucht. Dit heeft echter als gevolg dat de warme lucht onherroepelijk verloren gaat. Het is echter ook mogelijk om dit te realiseren met behulp van vloeistof. Met name het bedrijf ‘Asperitas’ koelt haar datacenters op een ecologisch verantwoorde manier en volgens een zeer innovatief, technisch principe. Hun technologie kon worden ontwikkeld en in de praktijk worden gerealiseerd met behulp van het Innovatiekrediet.

3.) 100% procent duurzame kinderwagens

Nog een voorbeeld van circulaire innovatie heeft betrekking tot de realisatie van honderd procent duurzame kinderwagens. Een voorbeeld daarvan zijn de kinderwagens en buggy’s van Greentom. Deze kinderwagens hebben een modern design gecombineerd met een frisse en kleurrijke uitstraling. Ronduit revolutionair is echter de manier waarop het bedrijf uit Zuid-Limburg gebruik maakt van 100 procent gebruikte kunststof voor de realisatie van haar kinderwagens. Het ontwerpproces dat men heeft uitgedokterd heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er ook veel minder onderdelen zijn vereist. Daar waar er bij concurrerende modellen sprake is van ruim 400 onderdelen geldt voor de kinderwagens van Greentom dat er slechts 48 onderdelen zijn vereist. Bovendien duurt de assemblage ook slechts 5 minuten.

Wat is circulaire kunststof?

Wellicht het bekendste voorbeeld van circulaire innovatie uit zich onder de vorm van circulaire kunststof. Dit product is ontstaan vanuit de vraag “hoe kan het hergebruik van plastic verpakkingsafval leiden tot het ontstaan van nieuwe, hoogwaardige producten?”. Door het opzetten van een hoogwaardige recyclingfabriek. In Geleen is bijvoorbeeld een recyclingfabriek terug te vinden met een capaciteit van maar liefst 35.000 ton kunststofkorrels. De fabriek zorgt er voor dat huishoudelijk plastic afval kan worden verwerkt tot hoogwaardig plastic dat de directe concurrentie aan kan gaan met nieuw plastic uit olie. Verschillende innovatieve technologieën die zijn geput uit diverse sectoren zorgen er voor dat de productiestraat volledig op punt is komen te staan. Het resultaat is de productie van een volledige circulaire kunststof die de duurzaamheid van een groot aantal (plastic) producten sterk kan verbeteren.

Heb jij een aanvulling of een ander mooi voorbeeld van circulaire innovatie? Laat het ons weten via info@innovatie-site.nl

Veelgestelde vragen over circulaire innovatie

Wat is circulaire innovatie?

Kort gezegd is circulaire innovatie het vernieuwen of verbeteren van producten of diensten op een manier waarbij materialen of methodes meermaals kunnen worden gebruikten zonder dat ze degraderen.

Is recyclen hetzelfde als circulaire innovatie?

Nee niet per definitie. Recyclen is een manier van circulaire innovatie. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van plastic en ander afval om deze tot nieuwe producten te vervaardigen.